Röhrig Géza visszament halottakat mosni a Saul fia diadalútja után

Röhrig Géza
Vágólapra másolva!
A Saul fia végigtarolta a világ díjkiosztóit, de a főszerepet játszó Röhrig Géza életét nem változtatta meg különösebben a film elképesztő sikere. Sok ajánlatot kapott Hollywoodból, de mindet visszautasította, továbbra is halottmosdatóként keresi a kenyerét New Yorkban. 
Vágólapra másolva!

Sokan kíváncsian várják, hogy az Oscar-díjas Saul fiá-ban nyújtott döbbenetesen erős alakítása után mikor láthatják újra a mozivásznon Röhrig Gézát. A 49 éves költő vasárnap Vujity Tvrtkónak mesélt arról, milyen lehetőséget hozott számára Nemes Jeles László filmjének elképesztő sikere.

Elárulta, hogy rengeteg ajánlatot kapott Hollywoodból, de legtöbbször "tizenkettő egy tucat, C kategóriás filmekbe" hívták, és a Saul fia után méltatlannak érezte volna, ha feltűnne egy ilyen produkcióban.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László a Saul fia forgatásán Forrás: Mozinet

"A hollywoodi filmipart nem olyan fickóknak találták ki, mint én – fogalmazott a Kossuth-díjas Röhrig. – Megnézek egy forgatókönyvet, és azt látom, hogy az üzenet ócska, hogy ez egy olyan film, amiből már volt ezer. Csak azért vállaljam el, mert abból a pénzből kitaníthatnám a gyerekeimet, több négyzetméteren élhetnék, vehetnék végre Magyarországon egy lakást? Mérlegre teheti az ember ezeket a dolgokat, de a legfontosabb mégiscsak a borotválkozótükör."

Az Oscar után nagy volt az érdeklődés iránta az álomgyárban, de ez hamar elhalt.

Rájöttek, hogy nem vagyok kommercializálható, és nem lesz belőlem színész. Ha visszaadsz három szerepet, akkor ott megsértődnek" – mondta Röhrig, de azt is hozzátette, hogy nem érez csalódást emiatt.

Röhrig Géza autogramot oszt Santa Barbarában Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Davis

Nem zárja ki azonban annak a lehetőségét, hogy a kamera elé álljon a közeljövőben. Megemlített például egy kis költségvetésű független filmet, aminek a forgatókönyve elnyerte a tetszését. Ezt egy fiatal, elsőfilmes rendező készítené, Röhrig játszaná benne a főszerepet, és ha jól alakulnak a dolgok, májusban már kezdik is a forgatást.

Hiába smúzolt Stallonéval a Golden Globe-gálán, és pózolt menő ruhákban egy amerikai magazinban, elmondása szerint nem változott meg különösebben az élete a Saul fia diadalútja után. Azt azért elismeri, hogy az utolsó verseskötete sokkal több példányban fogyott el, mint a korábbiak.

Röhrig Géza Ben Affleckkel és Sylvester Stallonéval az Oscar-gála után Forrás: Röhrig Géza Facebook

Most is Brooklynban él a családjával, és továbbra is ugyanazzal keresi a kenyerét, amivel az elmúlt 16 évben: halottmosdatóként dolgozik a Plaza Jewish Community Chapel ravatalozójában.

A zsidó vallási hagyományok szerint a halott nem maradhat egyedül, a temetésig mindennap kell, hogy legyen mellette valaki. A mosdatást egyszerre hárman végzik, az őrzők nyolcóránként váltják egymást, és félóránként zsoltárokat olvasnak fel. A hullamosás szakrális művelet – mondta el Veiszer Alinda műsorában Röhrig Géza.

Halottanként 50–70 dollárt kap, de akkor is szívesen végezné ezt a munkát, ha nagyon sok pénze lenne, mert szüksége van arra, hogy folyamatos kapcsolatban álljon a halállal. "A kötéltáncnak is az a titka, hogy az egyensúlyozó sosem veszi le a szemét a kötél végéről. Azt hiszem, élni is így kell. Egy pillanatra sem szabad elfelejteni azt, hogy megyünk le hat láb mélyre a föld alá, és ennek megfelelően kell megbecsülni az adott pillanatot."

Orbánnak is énekelt a hullamosóból lett filmsztár

Fidesz-szlogent írt, a Kispálnak rendezett gyufaszálklipet, hullákat mosott, most pedig Sylvester Stallonéval és Ben Affleckkel fotózkodik, és közben szerepelt egy Oscar-díjas filmben is. Ki ő? Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője. Az élete kalandregény: szerepel benne egy állami gondozott fiú, akiből punk lesz, amatőr színész és költő. Majd New Yorkba megy húsz dollárral. "Értjük egymást Magyarország és én, hallgatunk hát, őrizzük a titkot" – írja egy versében. Ki ez a figura? Bemutatjuk.

Vujity megkérdezte tőle, hogy hol látja magát tíz év múlva, de Röhrig már leszokott arról, hogy ennyire hosszú távra tervezzen. Ősztől szeretne Magyarországon tanítani, viszont ezt nem iskolai keretek között képzeli el: kibérelne egy mozitermet, és ott beszélne bibliai alakokról az érdeklődőknek.

Egy életcélját azért megosztotta a riporterrel: