Kirúgták a jövő évi Star Wars-film rendezőit

Han Solo-film
Vágólapra másolva!
A fiatal Han Solo kalandjairól szóló második különálló Star Wars-filmet nem Phil Lord és Chris Miller fogja befejezni. Csúnyán elmérgesedhetett a stúdió és a rendezőpáros közötti viszony, ha pár héttel a forgatás vége előtt megszabadultak tőlük. Ron Howard vagy Joe Johnston ugorhat be helyettük.
Vágólapra másolva!

A The Hollywood Reporter robbantotta a hírt, hogy a Disney megszabadult a Han Solo előzményfilm két rendezőjétől, Phil Lordtól és Chris Millertől. Az első beszámolók még csak a tipikusan semmitmondó „kreatív nézeteltérésekre” hivatkoztak, de a Variety belső források információi alapján már kész tényként kezeli, hogy nem önszántukból álltak fel, hanem hosszú hónapok csatározása után a Disney és Kathleen Kennedy producer nem kért többet belőlük.

Phil Lord és Chris Miller Forrás: AFP/2012 Getty Images/Frazer Harrison

A Disney háza táján nem ez az első alkalom, hogy a franchise-aikat kemény kézzel irányító stúdió szava dönt a rendezőével szemben. A Thor második részét eredetileg Patty Jenkins rendezte volna, de még a bejelentés után nem sokkal elváltak útjaik, és emlékezetes Edgar Wright hangos távozása is A hangya rendezői székéből. A Zsivány Egyes pótforgatásainak egy részét pedig a kispadra ültetett Gareth Edwards helyett Tony Gilroyjal vezényeltették le.

Gareth Edwards a Zsivány Egyes forgatásán Forrás: Fórum Hungary

A különbség az, hogy a Han Solo-filmnek még három hét van hátra a február óta zajló forgatásából, csúnyán el kellett tehát mérgesednie a rendezőpáros és Kathleen Kennedy viszonyának ahhoz, hogy ne húzzák még ki ezt a három hetet, és keressenek utána új embert Lord és Miller helyére. Szinte példátlan, hogy egy stúdió ilyen drasztikus lépésre szánja el magát a brand védelmében, és vállalja a döntéssel járó PR-káoszt.

A Variety azt írja, nemcsak a rendezők komikusabbra, ironikusabbra vett tónusával voltak problémái Kathleen Kennedy producernek és a film társírójának, a Star Wars-veterán Lawrence Kasdannak (A birodalom visszavág, A Jedi visszatér, Az ébredő Erő), Lord és Miller forgatási stílusa is bökte a fejesek csőrét. „Az első naptól kezdve kultúrharc tombolt köztük” – idéz a szaklap egy név nélküli forrást. „Kennedynek még az sem tetszett, ahogy a zoknijaikat hajtogatták.”

Woody Harrelson, Chris Miller rendező, Phoebe Waller-Bridge, Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Phil Lord rendező, Donald Glover és Joonas Suotamo (Csubakka) a Han Solo-film forgatásán Forrás: Copyright: 2017 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved./Jonathan Olley

Úgy tűnik, Kennedy arra számított, hogy a páros majd igazodik a stúdió által diktált egységes Star Wars-stílushoz, a rendezők viszont azt az egyéni látásmódot akarták érvényesíteni, amely a 21 Jump Street – A kopasz osztag-ból vagy A Lego kaland-ból ismerős, és ami miatt elvileg alkalmazták őket. Arra pedig nem voltak hajlandók, hogy Edwardshoz hasonlóan átengedjék másnak a stafétát az utómunkálatok alatt.

Gőzerővel megindult természetesen az új rendező keresése, többek között Ron Howard és az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló rendezője, Joe Johnston nevét emlegeti a sajtó.

Joe Johnston és Chris Evans az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló forgatásán Forrás: Fórum Hungary

A premier dátumát egyelőre nem csúsztatták el, az Alden Ehrenreich, Donald Glover, Emilia Clarke és Woody Harrelson szereplésével készült filmet 2018 májusában tervezik bemutatni az amerikai mozikban.