Vágólapra másolva!
Jeremy Renner hiába törte el pár napja mindkét karját az új Bosszúállók-film forgatásán, pénteken már Karlovy Varyban mosolygott a fesztivál sztárvendégeként. A Marvel-filmekben Sólyomszemet alakító Oscar-jelölt színész a Wind River című krimijét hozta el a cseh fürdővárosba, a vetítés előtt a tolmácsnővel marhult a színpadon, és egy cseh rajongója álmát is valóra váltotta. Helyszíni tudósítás.
Vágólapra másolva!

Jeremy Renner csehül tanult a színpadon

A Karlovy Vary-i filmfesztivál nyolcadik napjának fő attrakciója kétségkívül a Wind River díszbemutatója volt, mivel a sötét hangvételű krimit elkísérte annak főszereplője, Jeremy Renner. A jegyeket villámgyorsan elkapkodták, és még a jegy nélküli bejutásra várakozók egy részét is elhajtották.

Jeremy Renner és Jirí Bartoska fesztiváligazgató Karlovy Varyban Forrás: KVFF

A színész, aki begipszelt karokkal érkezett a fesztiválra (pár nappal ezelőtt az új Bosszúállók-film forgatásán egy balul elsült kunszt közben eltörte mindkét karját), pár szóval felvezette a filmet, amit az alábbi videóban megtekinthet. Így fenyegetett: „Remélem, élvezni fogják, mert ha nem, megkeresem magukat, és helytelen dolgokat fogok művelni.”

A vetítés után mintegy negyven percen keresztül válaszolt a közönség kérdéseire. A bombák földjén és A Bourne-hagyaték Oscar-jelölt sztárja egyszerű legény benyomását keltette: a film mondanivalóját, a szerepformálását vagy a forgatás részleteit illető kérdésekre tömören, szűkszavúan válaszolgatott. Amikor viszont valami mégis felkeltette az érdeklődését, akkor remekül el tudta szórakoztatni saját magát és a közönséget.

Jeremy Renner és a cseh tolmácslány a Wind River vetítése előtt Forrás: KVFF

Már a felkonferálás során évődni kezdett a tolmáccsal, és a beszélgetés alatt is úgy tűnt, nem tud betelni válaszainak cseh nyelvre való lefordításával. Két szó különösen megtetszett neki: a bikini és a badass (tökös, vagány), ezeket többször belefűzte utána a mondandójába, és még diadalmas pózba is vágta magát, amikor megtanulta a cseh verziókat.

Jeremy Renner egyik diadalmas póza Forrás: KVFF

Hasonlóan jót rötyögött, amikor a blockbusterek és a kis költségvetésű drámák forgatásának különbségei közül először a meleg étel minőségét emelte ki, mondván, a Marvel-filmeken remek a kaja, milyen kár, hogy nem ehet belőle kedvére, mert meg kell őriznie az alakját. A beszélgetés csúcspontja pedig akkor érkezett el, amikor egy fiatal lány a közönség soraiból rákérdezett, készíthet-e vele egy közös szelfit.

Jeremy Renner és cseh rajongója közös szelfit készít a színpadon Forrás: KVFF

„A többiek meg fognak lincselni, de tőlem nyugodtan” – felelte Renner, aki láthatóan nem számított rá, hogy a lány azonnal a szaván fogja, és felszalad a színpadra. A zavarában elvörösödött rajongót párszor még meg is ölelte a közös fotó előtt, amit a közönségnek háttal készítettek el, hogy mindenki benne legyen, aztán Renner egy megjátszott fenékbe rúgással küldte útjára az este cseh sztárját.

Jeremy Renner itt azt mímeli, hogy hátba szúrja cseh rajongóját Forrás: KVFF

A sztárvendég filmje lehetett volna jobb is

Maga a film, amelynek népszerűsítésére Karlovy Varyba jött Renner, pont nem tartozik a fesztivál legsikerültebb darabjai közé. A Wind River korrekt, de különösebb eredetiség nélküli bűndráma, egyszer használatos puhafedeles krimi, amit a reptéren impulzusvásárolunk olvasnivalónak a repülőútra.

Elizabeth Olsen és Jeremy Renner a Wind River című filmben Forrás: KVFF

Ami csak azért csalódás, mert Taylor Sheridan, a Sicario és a Hell or High Water forgatókönyvírója már bizonyította, hogy képes meglepően és újszerűen csavarni a macsó férfiakat felvonultató zsánerek bevett sablonjain, rendezői bemutatkozásában viszont megelégszik a bevett panelekkel, és csak az atmoszférára koncentrál. Ami erős, de érdekes szereplők, konfliktusok és cselekmény híján nem elég.

Renner viszont tagadhatatlanul jól játszik benne egy lakonikus nyomkeresőt, aki Elizabeth Olsen FBI-ügynökének segít kinyomozni az indián rezervátumban történt halálos bűnesetet. A legerősebb érzelmi pillanatok hozzá kötődnek, mert felszínre engedi a marcona cowboy külső kérge alatt a lelkét tépő fájdalmakat.