Megint diák-Oscarra jelöltek egy magyar filmet

Földiek
Vágólapra másolva!
A Mindenki februári diadala után újabb magyar kisfilm került Oscar-közelbe. Freund Ádám Földiek című alkotása szerepel az idei diák-Oscar-díj jelöltjei között.
Vágólapra másolva!

Tavaly Kis Hajni került a legjobbak közé, az idén Freund Ádámot érte az óriási megtiszteltetés, hogy diák-Oscar-díjra jelölték a kisfilmjét. A Földiek című magyar sci-fi musical címe is ott olvasható az Amerikai Filmakadémia hivatalos honlapján közzétett listán.

Rujder Vivien, Cservák Zoltán és Györgyi Anna a Földiek című filmben Forrás: Friss hús

A 26 perces kisfilm főhőse egy Ábel nevű kisfiú, aki a hóbortos, álmodozó apja és a szabálykövető anyja között őrlődik. A Földiek április elején elnyerte a Friss Hús rövidfilmfesztivál fődíját, a főszerepeit Cservák Zoltán, Györgyi Anna, Dimény Áron (Citrom Bandi a Sorstalanság-ban) és Rujder Vivien (Szilvi a Tóth János című tévésorozatban) játsszák.

A Földiek-et Freund Ádám Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen írta, a film operatőre Gyuricza Mátyás, vágója Érdi Zsófia, látványtervezője Tasnádi Zsófia, zeneszerzője Keresztes Gábor, hangmestere Zándoki Bálint volt. A film a Cinema-Film és az SZFE gyártásásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében, a Filmalap támogatásával.

Fekete Ádám és Freund Ádám a Földiek forgatásán Fotó: Szemerey Bence

A diák-Oscar-díjon hét kategóriában (négy amerikai és három nemzetközi) jelölnek filmes iskolákban tanuló rendezőpalánták alkotásait, a Földiek hat másik vizsgafilmmel versenyez: három német, egy brit, egy svájci és egy holland alkotással.

A 2017-es diák-Oscar-díj jelöltjei

Annunciation (Halit Ruhat Yildiz) - Németország
Blue Summer Symphony (Sinje Köhler) - Németország
Földiek (Freaund Ádám) - Magyarország
Facing Mecca (Jan-Eric Mack) - Svájc
Sweet Maddie Stone (Brady Hood) - Angia
Watu Wote/All of Us (Katja Benrath) - Németország
When Grey Is a Colour (Marit Weerheijm) - Hollandia

Ebben a kategóriában három díjat osztanak ki (egy arany-, egy ezüst- és egy bronz fokozatú elismerést), ha egy film bármelyiket megnyeri ezek közül,

automatikusan jelölhetővé válik a 2018-as Oscar-díjra a legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájában.

A 26 éves Freund Ádám tavaly végzett az SZFE rendező szakán, az osztályfőnökei Salamon András és Miklauzic Bence voltak, az egyik osztálytársa pedig Kis Hajni, a tavalyi diák-Oscar-jelölt Szép alak rendezője.

Minikritikánk a Földiekről

Bukolikus hangulatú családi drámaként indul, de aztán hamar nyilvánvalóvá válik, hogy Freund Ádám fantáziája túlontúl is zabolátlan ahhoz, hogy azt be lehessen szorítani egy zsáner megszokott keretei közé. A Földiek fő erénye a váratlan húzásaiban rejlik, kétszer is padlót fogtunk a merész műfaji váltások miatt, aztán széles vigyorral vártuk, mivel tud még elvarázsolni ez a sci-fihez és pszichedéliához is bátran nyúló film. A film első csúcspontjánál azt gondoltuk, hogy Steven Spielberg rendezett volna ilyet, ha Mezőkövesdre születik, a második csúcspontnál pedig már nem gondoltunk semmit, csak boldogan lebegtünk az űrben. (Varga Dénes)

A Földiek előtt Freund készített egy Sétagalopp című rövidfilmet Roy Andersson modorában, illetve egy Laci címűt, amiben a főszerepet Bárnai Péter (a fiatal ügyész A martfűi rém-ben) alakította. Ő rendezte ezt az alábbi ötletes videoklipet is, amiben többek között feltűnik az Arany Medve-díjas Testről és lélekről főszereplője, Borbély Alexandra is.

Az Amerikai Filmakadémia 1972-ben alapította a diák-Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására. A korábbi diák-Oscar-díjasok között olyan, ma már ismert rendezők vannak, mint Pete Docter (Agymanók), Cary Fukunaga (Beasts of No Nation), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet-szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe).

A diák-Oscar negyvennégy éves történetében eddig egyszer díjaztak magyar filmet, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című 22 perces dokumentumfilmjét.

Cservák Zoltán a Földiek című filmben Forrás: Friss hús

Az idei diák-Oscar-díjakat október 12-én fogják kiosztani a Samuel Goldwyn színházban, Beverly Hillsben, de szeptember 18-án már nyilvánosságra hozzák a nyertesek listáját..