Észbontó akciókon izgulhatunk a Viszkis-filmben

A Viszkis
Vágólapra másolva!
November végén jön Antal Nimród Viszkis-filmje, és most végre mi is belenézhetünk, milyen izgalmak várnak ránk. A Viszkis első képsoraiban motorost üldöznek a Boráros téren, autót zúznak a Keletinél, és egy vonat aljára is rátapadhatunk.
Vágólapra másolva!

Alig több mint három hónap múlva, november 23-án mozikba kerül a Viszkis, de eddig egyetlen jelenetet sem láttunk belőle, még egy rövid kedvcsináló előzetest sem raktak ki róla a netre. Rejtegetik előlünk Antal Nimród filmjét, pedig a most napvilágot látott képsorok alapján erre semmi okuk: a Viszkis adrenalindús filmnek ígérkezik, amiben Budapest utcái látványos akcióorgiának adnak helyet.

Magyar filmpremierek még az idén

augusztus 15. - Pappa pia
szeptember 28. - Salamon király kalandjai
október 19. - Aurora Borealis - Északi fény
november 2. - Budapest Noir
november 23. - A Viszkis
december 14. - Lajkó - Cigány az űrben

A Filmalap tett közzé egy rövid videót, amelybe az ősszel moziba kerülő magyar filmekből vágtak be pár másodpercet, és bizony felcsigázták az érdeklődésünk a Budapest noir vagy épp a Lajkó – Cigány az űrben iránt.

Dobó Kata a Budapest Noir című filmben Forrás: Big Bang Media

De a legjobban azért a Viszkis-t várjuk, hiszen Antal Nimród 14 év után készített újra magyar filmet, és a Kontroll-t a mai napig a legjobb hazai alkotások között tartjuk számon, ráadásul most a rendszerváltás utáni időszak legismertebb magyar bűnözőjének a történetét dolgozta fel, több mint egymilliárd forintos költségvetésből.

A film Ambrus Attila életének több korszakát is feleleveníti: a gyerekkorát, a jéghokis karrierjét, a bűnözői pályafutását, és persze nem maradhat el a romantikus szál sem, a szerelmét Móga Piroska játssza. És nem lehet Viszkis-film whiskyzés nélkül, ebben a jelenetben például az éjjeli bárban is napszemüveget viselve dönti magába az alkoholt a bankrabló.

Szalay Bence whiskyzik és bankot rabol a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

A címszerepet játszó Szalay Bence 17 kilót hízott, valamint hajat és szakállat növesztett a szerep kedvéért, a fiatal színész szinte felszívódik Ambrus Attila bőrében. Itt olyan svunggal közlekedik, és olyan határozottan néz hátra, hogy egy BKV-ellenőr sem fogja megállítani, lazán felsasszézhatna még az éjszakai 4-6-osra is.

Szalay Bence és a BKV buszai a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Motoros üldözés a Borároson? Már meg is vettük a jegyet. De hol maradnak a tülekedő járókelők és az aluljáróban pár tüskét benyomó háttéremberek?

Motors üldözés a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ez a kedvencünk, ilyesmit ritkán látni magyar akciófilmben. Ambrus egy vonat alján kapaszkodik, centivel a sínek felett. Már így is elég dinamikus a snitt, de a kamera még rá is közelít az arcára, az az érzésünk, hogy kis híján fejbe veri. Ha ilyen mozgalmas lesz az egész film, elégedetten távozunk a moziból.

Vonatos menekülés a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Tökéletes rím ez a képsor. A viszkis rabló életének két fő motívumát kapcsolja össze: a jégkorongot és a bankrablást. Értjük a metaforát, a pályán is olyan kemény a harc, mint a bűnözésben. Gyorsan kell mozogni, különben elkapnak. Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit csinál az az ember az ablaknál, miközben Attila pisztolyt tart az alkalmazott fejéhez?

Szalay Bence a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Nincs olyan film, amit ne dobna fel a Duna, vagy a Gellért-hegy. Egy pörgős filmbe is kellenek a nyugodt pillanatok, amikor emésztjük a látottakat, de Ambrus Attila a folyóparton valószínűleg magát is emészti.

Szalay Bence, a Duna és a Gellért-hegy a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ennek az autósüldözésnek se lesz jó vége. Az egyensúlyát vesztett autó elkaszál egy motort (a tulaj szerencsére nincs a közelben), és becsapódik egy másik autóba. A totálkár garantált, vajon Ambrus ült a volán mögött?

Autós üldözés és karambol a Viszkisben Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

A Viszkis-en kívül öt másik magyar film is mozikba kerül még az idén, a Pappa piá-ról már jövő héten kiderül, hogy tudja-e hozni a Made in Hungaria és a Mamma Mia! szintjét, Salamon király kalandjai-t pedig ezúttal rajzfilmes kiadásban nézhetjük meg szeptember végén. Az Origo Filmklubnak a 80. születésnapja alkalmából ragyogó sztorikat mesélő Mészáros Márta komorabb vizekre evez, és a magyar nőket megerőszakoló szovjet katonák emlékét tárja fel az Aurora Borealis-ban.

Törőcsik Franciska és Mészáros Márta az Aurora Borealis - Északi fény forgatásán Forrás: MTI

A Budapest noir végre megadhatja nekünk a Nagy Magyar Noirt, amire Karády Katalin és Jávor Pál fénykora óta várunk, a Lajkó - Cigány az űrben pedig azt ígéri, hogy fekete humorával kellemes kikapcsolódást fog nyújtani az ünnepek előtt. És azt, hogy majd mi is olyan nagy tüdővel nevethetünk, mint Stohl András a Pappa piá-ban, a Filmalap kedvcsináló videójának finisében.