A New York-i közönségre is nagy hatással volt Török Ferenc filmje

2017.11.02. 11:51

Két New York-i művészmoziban rendezték szerda este az 1945 című magyar film egyesült államokbeli premierjét.

New York egyik legjelentősebb kulturális központjában, a Lincoln Centerben, valamint a független filmek vezető művészmozijában, a Film Forumban mutatták be a Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájából, Török Ferenc rendezésében és Rudolf Péter főszereplésével készült 1945 című filmet. 

Rudolf Péter az 1945 című filmbenForrás: Titanic

A bemutatók vendége Szántó T. Gábor és Rudolf Péter volt, mindketten részt vettek a premierek után a közönségtalálkozókon is.A film közönségsikert aratott. Szántó T Gábor és Rudolf Péter az MTI-nek elmondták: A nézők rengeteg kérdést tettek fel.Szántó T. Gáborra azt is kifejtette, hogy benyoms szerint nagy hatással volt a nézőkre a film vizualitása és erős emóciókat ébresztett a zenéje. Rudolf Péter azt mondta: a film kezdő képkockáinak furcsa hangulata mindjárt hatalmába kerítette a nézőket.

Sztarenki Dóra az 1945 című filmbenFotó: Szilágyi Lenke / Katapultfilm

A nézőközönség soraiban amerikaiak és magyar gyökerű amerikaiak egyaránt voltak. Szántó T. Gábor meglátása szerint a film "átjött" az amerikai publikumnak, azoknak is működött, akik nem ismerik a magyar történelmet. Az író hozzátette: az amerikaiak nagyon is értik és érzékelik ezt a közép-európai történetet. "A film a világ minden pontján ugyanazt jelenti, ezért arat mindenütt sikert"  hangsúlyozta.

Rudolf Péter a telefoninterjúban utalt arra, hogy a filmet rövidesen 25 országban vetítik. Az eddigi díjakat is különböző történelmű, különböző kulturájú országokban nyerte el,ami azt jelenti, hogy a mondandó ott is értésre és megértésre talált.

Képkocka az 1945 című filmbőlForrás: Szilágyi Lenke

Szántő T. Gábor elmondta, a filmet az észak-amerikai kontinensen legközelebb november 7-én Torontóban, november 24-én pedig Los Angelesben mutatják be. De most tartanak egyszerre bemutatót a görögországi Thesszalonikiben és az indiai Kolkatában (a volt Kalkuttában) is.