Az eastwicki boszorkány, aki kétszer is összejött Al Pacinóval - 60 éves Michelle Pfeiffer

pfeiffer
Vágólapra másolva!
Michelle Pfeiffer 60 éves. 1989 és 1993 között háromszor jelölték Oscar-díjra, egyszer sem nyert, pedig megérdemelte volna. Van viszont Golden Globe- és BAFTA-díja, Ezüst Medvéje Berlinből, és jóformán nincs olyan amerikai kritikus szervezet, amelynek rangos díját ne kapta volna meg. Negyvenéves pályafutása alatt olyan nagy rendezőkkel dolgozott együtt, mint Brian De Palma, Martin Scorsese, Mike Nichols, Stephen Frears vagy épp Darren Aronofsky.
Vágólapra másolva!

Michelle Pfeiffer a kaliforniai Santa Anában született, négygyermekes család második gyermekeként. Nem sokkal születése után Midway Citybe költöztek, itt járt gimnáziumba, és az iskola mellett egy helyi szupermarketben dolgozott, pénztárosnőként. Érettségi után a Golden West Főiskolára járt, miközben bírósági gyorsíróként vállalt munkát. Aztán egyszer csak elhatározta, hogy színésznő szeretne lenni. Ambícióit nem elégítették ki a színi tanodák, a gyors reflektorfény reményében húszévesen jelentkezett a Miss Orange megye szépe versenyre, majd miután megnyerte, ment tovább a Miss Kalifornia címért, állítólag itt figyelt fel rá egy, a bírák között helyet foglaló hollywoodi ügynök.

A 20 éves Michelle Pfeiffer Los Angelesbe költözött, és meghallgatásokra kezdett járni. Nem kellett sokat várnia, igaz, eleinte csak sorozatokban tűnt fel, és csak 1980-ban kapta az első felkérést a Falling in Love Again című film egyik szerepére.

pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer
pfeiffer

Közben már komolyabb színjátszó leckéket vett, de amikor 1982-ben megkapta első főszerepét a Grease 2-ben, a film bukása majdnem őt is maga alá temette. Hiába emelte ki ugyanis egynémely kritikus, hogy Pfeiffer alakítása volt az egyetlen értékelhető a filmben, a Grease 2 csúfos csődje miatt a még ismeretlen színésznő neve máris rosszul csengett Hollywoodban.

– emlékezett vissza később Pfeiffer ügynöke.

Brian De Palma is látta a filmet, és amikor beajánlották neki meghallgatásra Pfeiffert, teljesen elzárkózott attól, hogy lehetőséget adjon a színésznőnek. Martin Bregman producernek köszönhető, hogy végül a rendező meggondolta magát, és Pfeiffer elnyerte a kokainfüggő, „trófeafeleség" Elvira Hancock szerepét A sebhelyesarcú-ban (1983). Al Pacino és Robert Loggia oldalán Michelle Pfeiffer olyan meggyőzően hozta az életunt szépséget, hogy nem kevés szerepe van abban, hogy a kubai bandita Tony Montana felemelkedését és bukását elregélő brutális gengszterfilm kultikus alkotássá nemesedett.

Ezután egyre jöttek a visszafogott sikerű, de a színésznő sztárságát megalapozó filmek: Bele az éjszakába (rendezte: John Landis) és a Sólyomasszony (rendezte: Richard Donner) 1985-ben, az Alan Alda által rendezett Az édes szabadság 1986-ban, majd a következő évben egy igazi kasszasiker.

A Mad Max-filmek és a Táncoló talpak Oscar-díjas rendezője, George Miller beválogatta a John Updike regényéből készült Az eastwicki boszorkányok álomszereposztásába, Jack Nicholson, Cher és Susan Sarandon mellé.

Ez, a humorban és csavaros fordulatokban bővelkedő „sátáni" film csinált A-kategóriás sztárt Michelle Pfeifferből.


1988-ban három filmben is szerepelt. Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) kedvéért göndör barna parókát öltött a Keresztanya című maffia-komédiában. Fanyar humorú alakításáért, no meg mert tökéletesen megtanulta a brooklyni akcentust, első ízben jelölték Goden Globe-ra. Szintén ekkor készült Az utolsó csepp (rendezte: Robert Towne) című akciófilm, amelyben Mel Gibson és Kurt Russell oldalán játszott, végül elvállalta Stephen Frears Veszedelmes viszonyok című De Laclos-adaptációjának fontos szerepét, John Malkovich és Glenn Close mellett alakította a szerelmi cselszövés „áldozatát". A filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Végül Geena Davis örülhetett (Az alkalmi turistá-ért), Pfeiffer pedig a legrangosabb brit filmes elismeréssel, a BAFTA-val vigasztalódott.

A cikk folytatódik, lapozzon!