Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Krzysztof Zanussi lesz a miskolci Jameson fesztivál zsűrijének elnöke

Krzysztof Zanussi
Vágólapra másolva!
Az európai film egyik legfontosabb alakjaként számon tartott Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező lesz a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke; a mustrát szeptember 14. és 23. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen. Zsűritag lesz Kerekes Vica is, aki épp új magyar filmet forgat. 
Vágólapra másolva!

A CineFesten az elmúlt évek hagyományainak megfelelően több nemzetközi szervezet által delegált zsűri is közreműködik, melyek az általuk odaítélt díjakról fognak dönteni.

Az idei CineFest játékfilmes nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi lesz, aki hosszú és sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra, valamint megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is.

Krzysztof Zanussi Fotó: Polyák Attila - Origo


Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező - méltatta a lengyel művészt a CineFest, amely idén három Zanussi-remekmű levetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), továbbá mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg Krzysztof Zanussi előtt.

A játékfilmes zsűri tagjai Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő;

Christina Fon kanadai producer; Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer; Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora; Bernhard Wenger osztrák filmrendező, producer; Damián Vondrasek cseh filmrendező, valamint Dudás Balázs, a tavalyi CineNewWave fődíjasa lesznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről