Az Örök tél lett az év legjobb európai tévéfilmje

örök tél film magyar film sajtóbejárás Csányi Sándor Örök tél filmforgatás, sajtóbejárás
Örök tél filmforgatás, sajtóbejárás
Vágólapra másolva!
Az Örök tél elnyerte Berlinben az év Legjobb Európai Tévéfilmje díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén. A hírt Köbli Norbert, a film egyik alkotója jelentette be a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Köbli Norbert posztjában azt írta, „ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között” lett a legjobb. Hozzátette, az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat.

Szász Attila filmje – amit idén februárban mutatott be a közmédia – a hírhedt szovjet Gupvi munkatáborok elhallgatott világát mutatja be. A januári díszbemutató előtt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: egy olyan film született, amely „valóban kinyitja a Gulagról való ismeretek kapuját” és

hitelesen mutatja be, hogy mi történt ezekben a kényszermunkatáborokban

– idézte fel a filmmel kapcsolatban a Híradó.hu.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Félvilág és A berni követ alkotópárosának, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak az új történelmi drámája Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novelláján alapul, és megtörtént eseményeken alapszik. Januárban a rendező úgy fogalmazott: nagyon büszke a filmre, az alkotótársakra. A forgatás során nehéz volt mindennap szembesülni a II. világháborús táborokkal, és hogy annak valóságát szinte képtelenség bemutatni. Így inkább igyekeztek egy ízelítőt adni abból a pokolból, amelyen a táborokat megjárt nők és férfiak keresztülmentek. Ezt elsősorban

szavak nélkül, a főszereplők tekintetével próbálták meg érzékeltetni.

„Ez a legérzelmesebb történet, amit valaha írtam, nagyon igénybe vett, mindenféle érzelmet kiváltott belőlem, egy igazi hullámvasút volt” – idézte fel a munkát Köbli Norbert. Mint mondta, megpróbáltak egy jól megközelíthető történetet elmesélni úgy, hogy közben nem színezik ki a valóságot, hiszen végig érezték a munka komoly felelősségét is.