A vadnyugat elpusztíthatatlan

django elszabadul
Vágólapra másolva!
A westernt időről időre szokás halottnak kiáltani, főleg, mióta a műfaj nagyjai már nem élnek vagy nem csináltak filmeket. A modern western mégis él, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ezredforduló óta eltelt közel 20 év westernjei. A 2000 után készült vadnyugati mozikból gyűjtöttünk össze tízet.
Vágólapra másolva!

Az ajánlat (2005)

Rögtön egy olyan alkotás John Hillcoattól, ami nem is a vadnyugaton játszódik, hanem Ausztráliában. Ehhez képest minden megvan benne, amitől egy western westernné válik, sőt, még több is. Az ún. bushranger western csúcsművében a főhős Charlie Burns (Guy Pearce) másfél hetet kap, hogy megtalálja és megölje a bátyját, cserébe megmentheti az öccsét.

Az ajánlat (Guy Pierce) Forrás: Odeon

A borzasztóan erős alapfelütést csak tovább fokozza Nick Cave forgatókönyve és Hillcoat nyers, naturalista ábrázolásmódja. Az ajánlat rendkívül szikár darab, mely az ember elállatiasodását hivatott bemutatni egy földi pokolban. Nem éppen kellemes utazás, de sokáig velünk marad.

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007)

Minden idők egyik leghírhedtebb rablója, Jesse James egy nevéhez méltó filmet kapott. Andrew Dominik epikus hosszúságú, lírai westernt készített, ami az egyik legszebb mű a zsánerben. A cselekmény a címszereplők kapcsolatára, illetve Ford idolizálására fókuszál James felé. A rablások, a karakterdráma, (újfent) Nick Cave mesés zenéje és Roger Deakins lélegzetelállító képei olyan eleggyé állnak össze Dominik kezei alatt, hogy azt garantáltan nem felejtjük el. Brad Pitt és Casey Affleck párosa pedig egészen különleges. A modern western egyik méltatlanul elfeledett ékköve.

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (Casey Affleck) Forrás: Intercom

Nem vénnek való vidék (2007)

A Coen testvérek négy Oscar-díjat nyert alkotása (Cormac McCarthy azonos című regénye alapján) nem klasszikus értelemben vett western, ugyanis nincsenek pisztolypárbajok, lóháton közlekedő, bagót köpködő alakok. A cselekmény a modern időben játszódik, szellemiségét tekintve azonban igazi régimódi képviselője a műfajnak. Itt nyoma sincs Coenék fanyar humorának, egy kíméletlen hajszát látunk, ahol a talált pénz végtelen erőszakhullámot indít el.

Javier Bardem félelmetes volt Anton Chigurhként a Coen testvérek 4 Oscar-díjjal kitüntetett Nem vénnek való vidék című filmjében. Emlékezetes szerepéért megkapta a legjobb férfi mellékszereplő díját az amerikai filmakadémiától Forrás: UIP-Duna Film

Bemutatásakor felbolygatta az állóvizet, ennek is tudható be a diadalmenete, amit teljes joggal vallhat magáénak. Stílusos, modern, mégis ügyesen használja a klasszikus elemeket. Persze, erről nagyban tehet Javier Bardem is, aki minden idők egyik legemlékezetesebb gonoszát keltette életre Anton Chigurh képében.

A cikk a következő oldalon folytatódik!