Újabb öt fiatal magyar filmes készítheti el első mozifilmjét

Vágólapra másolva!
A Filmalap Inkubátor Program tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek és a zsűrinek a Corvin moziban megrendezett teltházas pitchfórumon. A Filmalap célja a 2015-ben indított, páratlan sikerű kezdeményezéssel a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának támogatása.
Vágólapra másolva!

A zsűri döntése és a szakmai közönség szavazatai alapján az alábbi filmtervek nyertek:

  • Csáki László – Felszeghy Ádám: Kék Pelikan
  • Dér Asia: Nem haltam meg (dokumentumfilm)
  • Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás
  • Mayer Bernadette: Szemem fénye
  • Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi

A Kék Pelikan (aminek rendezőjétől, Csáki Lászlótól itt kérdeztünk) animációs-dokumentumfilm, ami a '90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be, három barát történetén keresztül, akik meghackelik a rendszert. A Nem haltam meg-ben egy életimádó műkincskereskedő 51 évesen megtudja, hasnyálmirigy rákja van. A túlélés esélye alig 5%, ő mégis megváltásként tekint betegségére – hiszi, ha megváltozik és új emberré válik, túléli. A Kilakoltatás egy fiatal elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló öreg néni heroikus küzdelme egy napba sűrítve. A Szemem fényé-ben egy érettségi évében járó fiú szimbiózisban él fiatalos anyjával, ám életük felborul, amikor a nő megvakul. Egyre fojtóbban ragaszkodó anyja mellett családfenntartóvá, ápolóvá kell válnia, míg sorra veszíti el a számára fontos dolgokat. A Veszélyes lehet a fagyi-ban egy egypetéjű ikerpár mindkét tagja ugyanabba a férfiba szeret bele, aminek hatására kénytelenek az addig jól palástolt, hétköznapi nyomorultságukkal szembesülni.

Fazekas Máté Bence, Mayer Bernadette, Dér Asia, Csáki László, Felszeghy Ádám, Szilágyi Fanni Forrás: MNF/Posztos János

A Corvin moziban megrendezett pitchfórumon a program tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek, valamint a rendezvény zsűrijének, amelynek tagjai az idén Berkes Júlia producer, Bognár Péter forgalmazási szakember, Szilágyi Zsófia filmrendező (Egy nap), Zomborácz Virág forgatókönyvíró-rendező (Utóélet) és Zurbó Dorottya dokumentumfilmrendező (Könnyű leckék) voltak. A Filmalap idén először a Corvin moziban tartotta a rendezvényt, mert a nagy szakmai érdeklődés miatt a korábbi helyszín, a Toldi mozi már túl kicsinek bizonyult.

– nyilatkozta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója az eredményhirdetésen.

A Filmalap Inkubátor Programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Az 57 beérkezett pályázat közül 10 jutott be a döntőbe tavaly októberben. A 10 döntős pályázati úton részesült a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. A Filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével, több hónapos filmterv fejlesztési folyamat és felkészülés előzte meg a pitchfórumot.

A teltházas pitchfórumon az alkotók a szakmai közönségének bemutatták be a 10 döntős filmtervet. Közülük hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) szavazott meg. A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást a Filmalap Inkubátor Programja. A pályakezdő alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.