MeToo: Geoffrey Rush-nak minden idők legnagyobb rágalmazási kártérítését ítélték meg Ausztráliában

National Geographic's Premiere Screening Of "Genius" In London - Screening Arts Culture and Entertainment, topics, topix, bestof, toppics, toppix Arts Culture and Entertainment, topics, topix, bestof, toppics, LONDON, ENGLAND - MARCH 30:  Geoffrey Rush at
LONDON, ENGLAND - MARCH 30: Geoffrey Rush attends the London Premiere Screening for National Geographic's "Genius" at Cineworld London on March 30, 2017 in London, England. (Photo by Eamonn M. McCormack/Getty Images for National Geographic)
Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb kártérítési összeget, 2,8 millió ausztrál dollárt (565 millió forintot) ítélt meg egy bíróság az Oscar-díjas Geoffrey Rush-nak, aki egy sydney-i bulvárlap ellen indított rágalmazási pert, mivel több cikkben szexuális zaklatással gyanúsították meg.
Vágólapra másolva!

Áprilisban a sydney-i szövetségi bíróság megállapította, hogy a 67 éves Rush-t megrágalmazták a sydney-i újság cikkei, és 850 ezer ausztrál dolláros (171 millió forintos) kártérítést ítélt meg a színész javára. Csütörtökön a Michael Wigney vezette bíróság további 1,96 millió ausztrál dollárt (395 millió forintot) ítélt meg Rush számára a rágalmazás okozta keresetkiesése és elmaradt munkalehetőségei kompenzálására.

Az ausztrál ABC tévécsatorna szerint az összesen 2,8 millió ausztrál dolláros (565 millió forintos) kártérítés az eddigi legnagyobb összeg, amelyet az országban valaha egyetlen személynek rágalmazás miatt megítéltek.


Rush 2017-ben perelte be az ausztrál Daily Telegraphot, amely cikkeiben azt állította, hogy a színész a Lear király 2015-16-os színpadi előadásai idején helytelen szexuális magatartást tanúsított egy fiatal kolléganőjével szemben.

Geoffrey Rush Forrás: Getty Images for National Geographic/2017 Getty Images/Eamonn M. Mccormack

Wigney ítéletében hangsúlyozta, hogy a lap cikke "a legrosszabb típusú, szenzációhajhász újságírás meggondolatlanul felelőtlen darabja" volt, és Eryn Jean Norvill, aki Rush-t zaklatással vádolta, "hajlamos volt a túlzásokra és a dolgok kiszínezésére".

Rush ügyvédje, Sue Chrysanthou csütörtökön felidézte, hogy


Az újság kiadója és a cikket jegyző újságíró az ítélet ellen fellebbezést nyújt be egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a bíró elfogult volt az eljárás során.

Rush 1997-ben a Ragyogj című film főszerepéért kapott Oscar-díjat, és azóta többek között A Karib-tenger kalózai filmsorozatban vagy A király beszéde című Oscar-díjas filmben is láthatták a nézők.