Kis Hajni a Last Call-ért a legjobb rövidfilm díját, a Ruben Brandt, a gyűjtő a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek nagy presztízsű filmfesztiválján Triesztben.

Magyar sikerek koronázták a 30. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztivált. A tegnap esti díjátadón Kis Hajni Last Call című Filmalap támogatással készült SZFE diplomafilmjéért elnyerte a legjobb rövidfilm díját, melyről a trieszti közönség döntött.
A Last Call nemzetközi premierje 2018 nyarán volt a szarajevói fesztiválon, ahol megnyerte a legjobb vizsgafilm díját. A lengyelországi Lublinból is fődíjat hozott el Kis Hajni diplomafilmje, míg a franciaországi Villeurbanne fesztiválján a film főszereplőjének, Zsurzs Katinak a legjobb színésznő díját ítélte a zsűri. A Last Call a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült az SZFE és a Cinema-Film (producer: Garami Gábor) gyártásában, a Proton Cinema (Berkes Juli) és a Filmfabriq (Osváth Gábor) koprodukciójában.

Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A kitűnő magyar gyártású egészestés animációs film világpremierje a locarnói filmfesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén volt augusztusban és azóta nagy sikerrel járja a filmfesztiválokat világszerte. A film megnyerte a bukaresti animációs filmfesztivált, majd a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elhozta a sevillai filmfesztiválról.

A 20 ország újságíróiból, bloggereiből és sajtófotósaiból álló nemzetközi szervezet, az International Press Academy Satellite-díjra jelölte a magyar filmet, majd az egyik legrangosabb szakmai díjra, az Annie Awards-ra két kategóriában – a legjobb független film és a legjobb vágás - is jelölték Milorad Kristic alkotását, a díjátadókra februárban kerül sor.
A Ruben Brandt, a gyűjtő zenéjét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János végezte. A filmet november 7. óta játsszák a hazai mozik a Mozinet forgalmazásában, eddig mintegy 40 000-en váltottak rá jegyet.