Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

Vágólapra másolva!
A Trianon100 eseménysorozathoz a Budapest Film Zrt. is csatlakozott; a korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a programhoz június 4-én.
Vágólapra másolva!

A Távmoziban most látható filmek válogatásakor nem voltak könnyű helyzetben a szervezők, mivel igen kevés igazán értékes mozgókép készült a témáról, mintha a magyar film még nem találta volna meg azt a konkrét történetet, amelyen keresztül hitelesen és érzelemgazdagon beszélhetne erről az érzékeny témáról.

A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda, s milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés.


A bemutatásra kerülő filmek között egy premier is található, Nagyapám: Horthy Miklós címmel, melyet a későbbiekben is műsoron tart a Távmozi. A film egy független cég (Filmnet) alkotása. Horthy István sokak számára ezidáig ismeretlen eseményekről beszél, melyek meghatározó jelentőséggel bírtak a XX. századi Magyarország későbbi sorsára is.

Ami az emléknapon a Távmoziban vetített többi filmet illeti: az Anyám és más futóbolondok a családból négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát; A gyertyák csonkig égnek Márai Sándor azonos című regényének filmadaptációja; a 66 szezon pedig (melynek vetítése után közönségtalálkozó is lesz a Távmoziban) stilizált dokumentumfilm, amely sűrített formában mutatja be egy kassai uszoda hatvanhat szezonját.

Az online vetített filmekre 0 forintos jegyet itt lehet igényelni: https://film.artmozi.hu/trianon-100/