Oscar-díjra jelölték Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét

virus health film Horizontal HEADSHOT VENICE FILM FESTIVAL CINEMA
British actress Vanessa Kirby arrives to attend the closing ceremony of the 77th Venice Film Festival, on September 12, 2020 at Venice Lido, during the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Vanessa Kirby brit színésznőt, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplőjét is Oscar-díjra jelölték hétfőn Los Angelesben. A legjobb színész kategóriájában Chadwick Bosemant posztumusz jelölték, a filmek közül a legtöbb jelölést (összesen 10-et) a Mank kapta és az Oscar 93 éves történetében először fordult elő, hogy két nő is bekerüljön a rendezők jelöltjei közé: Chloé Zhao A nomádok földjé-ért és Emerald Fennell az Ígéretes fiatal nő-ért.
Vágólapra másolva!

Kihirdették a 93. Oscar-gála jelöltjeit: a legtöbb jelölést David Fincher ó-hollywoodi életrajzi filmje, a Mank kapta. A 10 jelölés között például a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb színész (Gary Oldman), a legjobb női mellékszereplő (Amanda Seyfried) és legjobb operatőr (Erik Messerschmidt) díjára is esélyes.

A legjobb film kategóriájának jelöltjei közé a Mank mellett a The Father, a Judas and the Black Messiah, a Minari, A nomádok földje, az Ígéretes fiatal nő, a Sound of Metal és A chicagói 7-ek tárgyalása jutott be az akadémia tagjainak szavazatai alapján.

A legjobb színésznő kategóriában Kirby mellett Viola Davis (Ma Rainey - A blues nagyasszonya), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Frances McDormand (A nomádok földje) és Carrey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) kapott jelölést az amerikai filmakadémia tagjaitól.

Vanessa Kirby Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A legjobb színész elismerésére Gary Oldman és a posztumusz jelölt (és az idei Golden Globe-gálán is díjazott) Chadwick Boseman (Ma Rainey - A blues nagyasszonya) mellett Riz Ahmed (Sound of Metal), Anthony Hopkins (The Father) és Steven Yeun (Minari) esélyesek.

A legjobb rendező jelöltjei közé (az Oscar történetében először) két nő is bekerült: a Golden Globe-on már kitüntetett Chloé Zhao A nomádok földjé-ért és Emerald Fennell az Ígéretes fiatal nő-ért. Mellettük David Fincher (Mank), Thomas Vinterberg (Még egy kört mindenkinek) és Lee Isaac Chung (Minari) verseng a díjért.

A legjobb nemzetközi film kategória jelöltjei közé került a dán Még egy kört mindenkinek, a hongkongi Better Days, a román Collective, a tunéziai The Man Who Sold His Skin és a Quo Vadis, Aida? című produkció Bosznia-Hercegovinából.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 93. díjátadó gáláját április 25-én, vasárnap rendezik meg Los Angelesben.

A jelöltek teljes listáját itt lehet elolvasni.