Meghaltak, aztán Oscar-díjat kaptak

joker 
Heath Ledger
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy a tavaly augusztusban, 43 évesen vastagbélrákban meghalt Chadwick Boseman áprilisban posztumusz Oscar-díjat kap majd, legalábbis eddig megkapta a Golden Globe-ot a Ma Rainey - A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért, valamint a BAFTA-jelölést, az amerikai színészek céhének jelölését, az amerikai és az angol kritikusok díját is a legjobb színész kategóriában. Ha nyer, azzal csak a harmadik olyan színész lesz a történelemben, akit a halála után ismertek el Oscar-díjjal. Ennek kapcsán összeválogattunk tíz olyan filmest, akik kevés híján lemaradtak arról, hogy átvehessék az Oscar-díjukat.
Vágólapra másolva!

Sidney Howard

Az egyik legnagyobb hollywoodi klasszikus, az Elfújta a szél forgatókönyvírója nemcsak az 1940-es Oscar-gálát, de a film bemutatóját sem érhette meg: az 1939. decemberi premier előtt néhány hónappal, alig 48 évesen meghalt. Szerencsétlen balesetben vesztette életét: két és fél tonnás traktorját bütykölte, amikor az elindult, és a garázs falának nyomta. Tele volt tervekkel: éppen egy Benjamin Franklin életéről szóló darabon dolgozott, két, fiókban maradt színdarabját pedig a halála után vitték színpadra. Imádta a vidéki életet, Massachusetts állambeli farmján dolgozott, amikor csak el tudott szabadulni New Yorkból és Hollywoodból. Kora egyik legfelkapottabb drámaírójának és forgatókönyvírójának számított: 1925-ben Pulitzer-díjat kapott They Knew What They Wanted című darabjáért, majd Oscar-díjra jelölték az Arrowsmith és Az élnivágyó asszony forgatókönyveiért is. Ő volt az első, aki posztumusz Oscar-díjat nyert.

Clark Gable és Vivien Leigh az Elfújta a szél-ben Forrás: Metro-Goldwyn-Mayer

William A. Horning

A művészeti rendező volt az első és máig utolsó, aki két egymást követő Oscar-gálán is díjat nyert úgy, hogy már nem élt. Mindezt ráadásul úgy, hogy előtte négyszer jelölték, de egyszer sem nyert. Mindössze 54 évet élt, rákban halt meg 1959-ben, egy héttel azután, hogy Oscar-díjra jelölték a Gigi című filmért, amelyért egy hónapra rá meg is kapta a díjat. Egy évvel később két filmjéért is jelölték: az Alfred Hitchcock rendezte Észak-északnyugat-ért nem, a Ben Hur-ért viszont megkapta az elismerést. Korábban olyan munkáiért jelölték, mint a Walewska grófnő, a klasszikus Óz, a csodák csodája, a Quo Vadis? és az Esőerdő Megye.

William Allen Horning Forrás: EDITH HORNING ULRICH, FEATUREFLASH PHOTO

Sam Zimbalist

Nem William A. Horning volt a Ben Hur című klasszikus remekmű egyetlen posztumusz Oscar-díjas alkotója: szintén a forgatás közben halt meg a producer Sam Zimbalist. A mai napig ő az egyetlen, aki a halála után nyerte el a legjobb film díját, azaz az amerikai filmakadémia legfontosabb elismerését (egyetlen Oscar-díját). 1958. novemberében, a Ben Hur római forgatásán szívrohamba halt bele, azaz William A. Horninggal ellentétben ténylegesen a felvételek helyszínén halt meg. Kollégájához hasonlóan az ukrán származású filmes is az MGM stúdió állandó alkotója volt, vágóként kezdte a pályafutását, utána pedig olyan filmek producereként kapott Oscar-jelölést, mint a Salamon király kincse és a Quo Vadis?.

Sam Zimbalist és Gina Lollobrigida Forrás: Leemage via AFP

Walt Disney

A fenti alkotókkal ellentétben a legendás Walt Disney valósággal halmozta az Oscar-díjakat: a posztumusz elismerés előtt összesen huszonegyet nyert. A huszonkettedik Oscar-díját a legjobb animációs rövidfilm kategóriában, de már több mint két évvel a halála után ítélték neki az 1968-as Micimackó lármás napja című kisfilmért. Ha igaz lenne a legenda, mely szerint az animáció legendás mesterét lefagyasztották, akár egy nap még át is vehetné a díjat, csakhogy a valóságban a tüdőrákban meghalt Disney porhüvelyét elhamvasztották. Mindenesetre újabb (inkább ötletes, mintsem igaznak tűnő) összeesküvés-elmélet szerint a Disney stúdiónál azért Frozen címmel dobták piacra a Jégvarázs-t, hogy ha valaki együttesen rákeres a Disney és a Frozen szavakra, akkor ne a morbid mítoszt dobják fel a keresőmotorok arról, hogy a filmes teste máig az anaheimi Disneyland A Karib-tenger kalózai témájú hullámvasútja alatt fekszik lefagyasztva.

Walt Disney és Shirley Temple a Hófehérke és a hét törpe stílszerűen hét kicsi Oscar-díjával Forrás: oscars.org

Raymond Rasch és Larry Russell

A filmtörténetben első és máig utolsó alkalommal kapott két alkotó posztumusz Oscar-díjat ugyanazért a munkáért, ráadásul egyikük halála után nyolc, másikuk halála után nem kevesebb, mint tizennyolc évvel. Raymond Rasch és Larry Russell a Rivaldafény című, 1952-ben bemutatott film zenéjéért nyertek 1973-ban a legjobb filmzene kategóriájában, viszont előbbi 1964-ben (47 évesen), utóbbi pedig már 1954-ben meghalt (41 évet élt). Ez a különös eset azzal magyarázható, hogy Charlie Chaplin akkoriban került feketelistára állítólagos kommunista szimpátiája miatt, nem engedték vissza az országba a film brit promóciós körútja után, számos amerikai mozi pedig bojkottálta a film bemutatását. Mivel Los Angelesben csak húsz évvel később mutatták be, a szabályok szerint versenyezhetett az Oscar-díjakért: Chaplin ekkor kapta (filmzenéért, két halottal osztozva!) élete első és utolsó olyan Oscar-díját, ami nem tiszteletbeli elismerés vagy életműdíj volt.

Claire Bloom és Charles Chaplin a Rivaldafény című filmben Forrás: Photo12 via AFP

Peter Finch

Az első színész, aki posztumusz Oscar-díjat kapott (a jelölésig korábban olyanok jutottak el, mint James Dean, Spencer Tracy és Massimo Troisi). Az ausztrál színész 1977. januárjában, 60 évesen szívrohamban halt meg, majd hónapokkal később Oscart nyert a Hálózat férfi főszerepéért. Sidney Lumet filmjéért Oscart kapott még Faye Dunaway (legjobb színésznő), Beatrice Straight (női mellékszereplő) és Paddy Chayefsky (legjobb eredeti forgatókönyv) is. Howard Beale hírolvasó megformálása Peter Finch karrierjének csúcsa, amelyért elnyerte a Golden Globe-ot és a BAFTA-díjat is. Korábban már Oscarra jelölték a Vasárnap, átkozott vasárnap-ért, amelyért BAFTA-díjat kapott. Egész pontosan hét jelölésből összesen öt alkalommal kapta meg a brit filmakadémia elismerését (az említett két alkotás mellett az A Town Like Alice, az Oscar Wilde tárgyalásai és a berlini filmfesztiválon a legjobb színész Ezüst Medve-díját is elnyerő No Love for Johnnie c. filmekért).

Peter Finch a Hálózat-ban Forrás: Photo12 via AFP

Geoffrey Unsworth

A kiváló operatőr szívrohamban halt meg, miközben Roman Polanski Egy tiszta nő című filmjét forgatta 1978-ban. A filmet operatőrként Ghislain Cloquet fejezte be, majd megosztva Oscar-díjat kaptak munkájukért. Ghislain Cloquet pályafutása legfontosabb díjait ezért a munkájáért kapta (BAFTA, César-díj), Geoffrey Unsworth viszont korábban már "egyedül" is kapott Oscar-díjat, a Kabaré című, Bob Fosse rendezte, Liza Minelli nevével fémjelzett film fényképezéséért. Ezen kívül kétszer jelölték operatőri Oscarra: a Becket és a Gyilkosság az Orient expresszen című filmekért. Geoffrey Unsworth olyan sikerfilmeket fényképezett még, mint a 2001: Űrodüsszeia, A híd túl messze van és a Superman.

Geoffrey Unsworth fényképezi a Superman-t Forrás: Alamy Stock Photo/Ronald Grant Archive

Howard Ashman

Az AIDS-ben alig 40 évesen, végül 36 kilóra fogyva meghalt zeneszerző az 1991-es, Disney-féle A szépség és a szörnyeteg azonos című betétdaláért kapott posztumusz Oscar-díjat. Ő tartja a rekordot a legtöbb posztumusz Oscar-jelölés kategóriájában: négyet kapott összesen, még kettőt A szépség és a szörnyeteg további dalaiért, illetve egy évvel később az ugyancsak animációs Aladdin-film Friend Like Me című betétdaláért is jelölték. Ashman színpadi musicalekről (az ő darabján alapul az 1986-os Rémségek kicsiny boltja című mozifilm) nyergelt át Disney-féle animációkra, első Oscar-díját A kis hableány egyik daláért kapta (a film zenéjének szerzése közben diagnosztizálták nála a betegséget). Ettől az 1989-ben bemutatott filmtől számolják a Disney új animációs aranykorát, benne olyan további sikerfilmekkel, mint Az oroszlánkirály és a Karácsonyi lidércnyomás.

Conrad Hall

A második (és eddig utolsó) posztumusz Oscar-díjas operatőr már a harmadik Oscar-díját kapta meg a Sam Mendes rendezte A kárhozat útja című – Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law és Daniel Craig szereplésével készült – filmért, miután 76 évesen meghalt rákban. A remek operatőr páratlanul sikeres karriert futott be: már az 1969-es Butch Cassidy és a Sundance kölyök című klasszikusért Oscar-díjat kapott, második Oscar-díját pedig kerek három évtizeddel később, az 1999-ben bemutatott Amerikai szépség-ért vitte haza (amit szintén Sam Mendes rendezett). Jelölésből összesen tízet kapott pályája során, olyan filmekért, mint a Morituri, a Szerencsevadászok, a Hidegvérrel, A sáska napja, Az utolsó csepp, A bajnok és a Zavaros vizeken.

Conrad Hall a második Oscar-díjával Forrás: AFP/Scott Nelson

Heath Ledger

A népszerű színész 28 évesen halt meg 2008-ban: a toxikológiai vizsgálat szerint halálát hat különféle, receptre kapható gyógyszer véletlen túladagolása okozta, amelyekkel a hírek szerint súlyos álmatlanságát próbálta kezelni. Élete első és egyetlen Oscar- (valamint BAFTA- és Golden Globe-) díját A sötét lovag című Batman-film Jokereként kapta, de a premiert már nem érhette meg. A színész épp a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmet forgatta Terry Gilliam rendezésében, a helyére pedig olyanok ugrottak be, mint Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law. Korábban olyan sikerfilmekben szerepelt, mint 10 dolog, amit utálok benned, A hazafi, a Lovagregény, a Túl a barátságon, a Casanova és az I'm not there - Bob Dylan életei.