Árulók, sorozatgyilkosok és paraziták a FILMIO kínálatában

A martfűi rém
Vágólapra másolva!
Folyamatosan bővül a Nemzeti Filmintézet által elindított FILMIO kínálata: az áprilisi újdonságok közül már elérhető a Szabó Erika nevével fémjelzett Parázs a szívnek, a Nincs parancs! (amiről itt írtunk), és az 1989 – Határon, valamint érkezik még e hónapban az Árulók, az Eszkimó asszony fázik, A martfűi rém és a Paraziták a paradicsomban. 
Vágólapra másolva!

Április 15-én két film debütál a streamingszolgáltatáson, az egyik Gazdag Gyula Társasutazás című 1984-as dokumentumfilmje, a másik pedig a Köbli Norbert forgatókönyvíró és Fazakas Péter rendező nevével fémjelzett Árulók, amiben

A Sztarenki Dóra által megformált Illés Tatjána szeretné színre vinni az apja, Illés Béla (Hegedűs D. Géza), egyik főművét, amit még az egyetemen írt. A színdarab központjában Guszev áll, egy cári tiszt, akit fel is keresnek a Szovjetunióban, hogy még többet tudhassanak meg róla, de a látogatás alkalmával a tiszt nem kommunista lévén gyanússá válik az apának.

Április 22-én mutatják be a FILMIO kínálatában az Eszkimó asszony fázik című filmet Xantus János rendezésében, amiben

A film egyik érdekessége, hogy Méhes Marietta a nyolcvanas években egy sajátságos ikon volt, az avantgárd körök ismert figurája, aki a filmben nagyrészt önmagát alakítja.

Szintén 22-én debütál A martfűi rém: a 2016-ban bemutatott magyar pszichothiller alapkövét a martfűi rém adta, aki kéjvágyból követte el gyilkosságait.

Az ügy már a 70-es években foglalkoztatta Sopsits Árpád rendezőt, de az ügy politikai vonatkozásai miatt akkor még esélye sem lett volna elkészíteni a filmet.

Április 29-én kerül fel a filmtárba a Kölyök Tőröcsik Mari főszereplésével, valamint a 2018-as Paraziták a paradicsomban. Utóbbi őrültekházába illő történetének vezérfonalát Betti (Marozsán Erika) és Ringó (Kovács Krisztián) házassága adja, aminek a fő konfliktusa Ringó autóbalesete, aminek következtében lebénult.