Francia mozifilm készült a Notre-Dame leégéséről

TOPSHOTS Horizontal NOTRE DAME FIRES AND FIRE-FIGHTING ARCHITECTURE MONUMENT RELIGIOUS BUILDING ARCHITECTURE MONUMENT France SCAFFOLDING SMOKE BUILDING COLLAPSE COMBO PHOTO FLAME
The steeple and spire of the landmark Notre-Dame Cathedral collapses as the cathedral is engulfed in flames in central Paris on April 15, 2019. - A huge fire swept through the roof of the famed Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year. A spokesman for the cathedral told AFP that the wooden structure supporting the roof was being gutted by the blaze. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
Csaknem három évvel a párizsi Notre-Dame székesegyházban keletkezett tűzvész után Jean-Jacques Annaud rendező epikus és ambiciózus filmben követi nyomon a katasztrófát és a "hibák sorozatát", amely majdnem veszélyeztette a székesegyház megmentését.
Vágólapra másolva!

A Fekete-fehér színesben (La Victoire en chantant, 1976) és A tűz háborúja (La Guerre du feu, 1981) rendezője 78 évesen jegyzi az első filmet a 2019. április 15-i katasztrófáról, amikor Párizsban majdnem összeomlott a lángok martalékává vált gótikus katedrális. A thriller és a hollywoodi katasztrófafilm elemeit elegyítő film a késő délutáni első füsttől a tűz tizenöt órával későbbi teljes eloltásáig tartó történetet eleveníti fel.

- nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Jean-Jacques Annaud. A rendező hozzáférhetett a nyomozati anyagokhoz és interjút készített a főbb érintettekkel is. "Az elejétől a végéig zavarok, kudarcok és egészen hihetetlen akadályok sorozata volt..." - mondta el az interjúban a rendező, aki a film készítésekor támaszkodott a párizsi tűzoltóság technikai és tudományos tanácsaira is.

Lángokban áll a Notre-Dame. Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Notre-Dame leégése ügyében még tart a nyomozás, a bíróságok egyelőre két lehetséges okot vizsgálnak: a feltételezések szerint cigarettacsikk vagy rövidzárlat lehet a tűz véletlenszerű keletkezésének magyarázata. A film mindkét lehetséges okot megmutatja: az egyik munkás a restaurálás helyszínén a tilalom ellenére dohányzik az ezeréves gerendák "erdeje" mellett, miközben galambok csipegetik a harangok elektromos kábeleit. Kicsit odébb egy hegesztő a munkája közben lángokat vet egy elhagyott, gyúlékony folyadékot tartalmazó palack mellett...

"Nem én végzem a nyomozást. A filmem nem erről szól. Én a meglévő nyomokról beszélek. Újságírói munkát végeztem az információk és vallomások felidézésével. Találkoztam a legtöbb érintett személlyel, a párizsi tűzoltóság tábornoki rangú parancsnokaival, és a Notre-Dame igazgatójával" - tette hozzá Annaud.

A rendező az Editions Gründ kiadónál megjelenteti a film naplóját.


A filmes a "hihetetlen tények" sorában, a stúdióban rekonstruált lenyűgöző tűzjelenetek mellett megemlítette a tűzjelzők ellenőrzésének elmulasztását, a felügyelet hiányát vagy a párizsi közlekedési dugókat, amelyek lassították a mentési munkálatokat. A közlekedési dugók ugyanis hozzájárultak ahhoz, hogy a katedrális igazgatója nem tudott gyorsan visszatérni, holott ő volt az egyetlen, akinek kulcsa volt a katedrális szentélyéhez.

- jegyezte meg a rendező.

A film Franciaországban március 16-án kerül a mozikba.