Billy Connolly megkapja a brit filmakadémia legrangosabb díját

Quartet Cinema retired people home senior fancy suit disguise theater to look Horizontal MAN
Quartet Year : 2012 UK Director : Dustin Hoffman Billy Connolly Photo: Kerry Brown (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)
Vágólapra másolva!
A skót komikus színész Billy Connollyt vasárnap a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) legrangosabb díjával tüntetik ki.
Vágólapra másolva!

A 79 éves művészt, akinél 2013-ban Parkinson-kórt diagnosztizáltak, 2017-ben lovaggá ütötték munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért. A színész 2018 óta nem lép fel élő műsorban, de televíziós produkciókban és előre felvett műsorokban továbbra is láthatja a közönség.

A BAFTA Fellowship elnevezésű életműdíjjal a film, a televízió és a videojáték kiválóságait ismerik el.

Connolly elmondta, hogy sok elismerést kapott pályafutása során, és büszke is rájuk, de sohasem ezekért dolgozott. Egy díj nem lehet a cél, mert ha az ember valamilyen okból kifolyólag nem kapja meg, csak csalódott lesz - tette hozzá. A 80. évét novemberben betöltő Connolly a BAFTA legnagyobb kitüntetését olyan kiválóságok után kapja meg, mint David Attenborough, Julie Walters, Trevor McDonald, Joanna Lumley, Dawn French, Jennifer Saunders, Jon Snow, Bruce Forsyth vagy Joan Bakewell.

Billy Connolly a Kvartett - A nagy négyes című filmben Forrás: AFP

A BBC News felidézte, hogy Connolly 1942-ben született Glasgowban, és hegesztőként kezdte a Clyde-hajógyárban, mielőtt énekesként és zenészként csatlakozott volna a The Humblebums együtteshez. Ezt követően indult stand-upos karrierje, amely híressé tette.

A hetvenes évek közepétől számos televíziós és filmes alkotásban szerepelt, például a Columbo, a Garfield 2., Az utolsó szamuráj, az X-akták: Hinni akarok és A hobbit: Az öt sereg csatája című produkcióban.

Színészként 1998-ban jelölték a brit filmakadémia díjára a Botrány a birodalomban című történelmi drámáért, amelyben Judi Dench volt a partnere. Egy évvel később a BAFTA televíziós díjára is jelölték a 30 Years of Billy Connolly című sorozatáért. 2002-ben megkapta a BAFTA különdíját, 2010-ban pedig szülővárosa, Glasgow legnagyobb kitüntetését vehette át. A skót BAFTA 2012-ben életműdíjjal ismerte el hat évtizedes pályafutását.

Az Amerikában élő skót színész nem lesz jelen a vasárnapi BAFTA TV Awards díjátadón, de felvett köszönőbeszédét lejátsszák a gálán.

Betegségével kapcsolatban elmondta: igyekszik mindent úgy csinálni, mint korábban. Nem engedi, hogy a Parkinson-kór diktáljon. "Nagyon sikeres pályafutás áll mögöttem, semmit sem sajnálok" - fűzte hozzá.