107 évesen meghalt Mimi Reinhardt, Oskar Schindler titkárnője

history Horizontal
A picture taken on November 23, 2019 in the Israeli city of Herzliya shows Mimi Reinhardt, the secretary of Oskar Schindler, a German industrialist who saved the lives of hundreds of Jews during the Nazi Holocaust. - Reinhardt died on April 8, 2022 at age 107. She was in charge of drawing up the lists of Jewish workers from the ghetto of the Polish city of Krakow who were recruited to work at Schindler's factory, saving them from deportation to the death camps. (Photo by GIDEON MARKOWICZ / AFP) / Israel OUT
Vágólapra másolva!
Meghalt 107 évesen Mimi Reinhardt, a zsidómentő Oskar Schindler német gyártulajdonos egykori titkárnője.
Vágólapra másolva!

A híres "Schindler-listát" gondozó, Izraelben élő asszony halálát unokája, Nina jelentette be. Mimi Reinhardt német nyelvtudásának köszönhetően kapott munkát a német nagyiparos mellett, aki több mint ezer zsidó életét mentette meg a vészkorszak idején krakkói gyárában. Az osztrák zsidó családban született, a háború előtt Krakkóban élő titkárnő dolga volt a munkások listájának összeállítása, valamint a zsidók utaztatásához szükséges kérelmek gépelése.

Az idős asszony 1945-ig állt Schindler alkalmazásában.

A háború után New Yorkban telepedett le, ahonnan 2007-ben, 92 évesen vándorolt ki Izraelbe, hogy közelebb legyen Tel-Avivban élő egyetlen fiához, Sachához, a Tel-avivi Egyetem szociológia professzorához és unokáihoz.

Mimi Reinhardt Forrás: AFP/Gideon Markowicz


Oskar Schindler történetét Steven Spielberg amerikai filmrendező 1993-ban vitte mozivászonra. A premierre az egykori titkárnőt is meghívták, Reinhardt azonban még a vetítés kezdete előtt távozott a helyszínről, mert attól félt, hogy a látottak túlságosan felkavarnák. Évek teltek el, míg meg tudta nézni a világsikert arató, hétszeres Oscar-díjas produkciót.

Utolsó éveit Mimi Reinhardt egy idősotthonban élte le Herclijában, egy Tel-Avivtól északra fekvő tengerparti városban.

Gideon Markowitz izraeli fotóriporter egy holokauszttúlélőkről szóló projekt kapcsán néhány éve felkereste az idős asszonyt, aki akkor aktívan részt vett az otthon programjain, ő volt a ház bridzsbajnoka, szörfözött az interneten és figyelte a tőzsdei árfolyamokat.