Borzalmas Lindsay Lohan és már megint borzalmas Netflix

Karácsonyi románc
Vágólapra másolva!
Már az előzetes alapján sejteni lehetett, hogy a Karácsonyi románc egy rendkívül ízléstelen, giccses és a humort teljes mértékben nélkülöző romantikus vígjáték lesz, de mindezek fényében is meglepő, milyen borzalmas lett Lindsay Lohan új filmje. Az egykori tinisztár karrierjét biztosan nem fogja feltámasztani a Netflix friss produkciója.
Vágólapra másolva!

Lindsay Lohan a kilencvenes évek végének és a kétezres évek elejének egyik legnagyobb tinisztárja volt, olyan gyenge, de annál sikeresebb vígjátékoknak köszönhetően, mint az Apád-anyád ide jöjjön!, a Nem férek a bőrödbe vagy a Bajos csajok. Aztán

mint megannyi serdülőkorban hasonlóképpen reflektorfénybe került fiatal, ő is alkohollal és kábítószerekkel kezelte a hírnévvel járó stresszt. És a karrierje sem alakult fényesen.

2013-ban mutatkozott némi esély arra, hogy a szakma kicsit komolyabban vegye, hiszen szerepelt a Vétkek völgye című drámában, amelynek a forgatókönyvét Bret Easton Ellis írta és a Taxisofőr-t is író Paul Schrader rendezte, a két zseni tehetsége azonban nem összeadódott, hanem inkább kioltotta egymást, a végeredmény katasztrofális lett. Azóta komolyabb szerepben nem láthattuk,

jelenleg azonban a hírek szerint tiszta és a Netflix új karácsonyi filmje kapcsán sokan a nagy visszatérésére számítottak. Kár, hogy csaknem nézhetetlen lett és csak drukkolni tudunk, hogy Lindsay Lohan függőségei nehogy kiújuljanak ettől az orbitális csalódástól.

Karácsonyi románc Forrás: Netflix

Bár ha olvasta a forgatókönyvet, mielőtt kamera elé állt, akkor nem érhette nagy meglepetés, hiszen sok jóra nem számíthatott az együgyű sztori alapján. A történetben egy elkényeztetett örökösnőt alakít, akinek ripacs, ámde népszerű influencer pasija síelés közben megkéri a kezét, amikor azonban igent mond, baleset éri és amnéziába kerül. Egy jólelkű, gyermekét egyedül nevelő férfi – Chord Overstreet, a szegényember Chris Hemsworth-jának alakításában –a családias fogadójában ápolgatja a lányt, aki a saját nevére sem emlékszik és miként az borítékolható, végül szerelmesek lesznek.

Tegyük félre, hogy mennyire lehetetlen 2022-ben az a felvetés, hogy a nőt még a rendőrség sem tudja azonosítani hivatalos okmányok hiányában és nincsen tele az internet az eltűnéséről szóló hírekkel, különösen úgy, hogy egy híres ember menyasszonya. A készítők ezt a logikai ostobaságot átugorhatták volna azzal, ha a cselekményt mondjuk a hatvanas évekbe helyezik, csak valószínűleg úgy vélték, hogy akkor az Instagramra és más közösségi oldalakra való kikacsintások hiányában lehet kevésbé tudják megszólítani az általuk elképzelt Y- és Z-generációt.

Karácsonyi románc Forrás: Netflix

Kellő cinizmussal azonban egy maró társadalomkritikus alkotás is születhetett volna, ha a fináléban a felszínes főszereplőnő nem a kedves és odaadó, de az anyagi csőd szélén táncoló vendéglátóst választja, hanem a buta, de népszerű influencert, akinek a hátán felkapaszkodva ő is számtalan követőt szerezhetne. Ilyesmi azonban meg sem fordult az alkotók fejében, sőt, még az sem, hogy komoly dilemma elé állítsák akár a lányt, akár a nézőket: a szintén balesetet szenvedett vőlegény a játékidő nagy részében a havas rengetegben botorkál és egy ott élő hobó segítségével próbál életben maradni és visszatérni a civilizációban, de végig olyannyira ellenszenvesen és idiótán viselkedik, hogy egy percig nem kérdéses, ki mellett horgonyoz majd le a menyasszonya.

Feszültségkeltéssel egyébként sem éltek a készítők, még a legátlagosabb limonádékban is előfordul némi zsörtölődés a finálé előtt húsz perccel a szerelmespár között, itt azonban aligha akad olyan, aki egy másodpercig is azon izgulna, vajon miként alakul majd a történet.

Még nagyobb bűne a Karácsonyi románc-nak, hogy bár romantikus vígjátékként aposztrofálják, egy poén nem sok, annyit sem sütnek el másfél óra alatt.

Karácsonyi románc Forrás: Netflix

Pedig bármennyire is az egyik legelkoptatottabb és legsematikusabb műfajról van szó, jól megírt, szerethető és érdekes karakterekkel, remek színészekkel és némi humorérzékkel még mindig lehetséges kiváló darabokat készíteni. Nem kell messzire menni ennek igazolásához, A tavaly bemutatott, hasonlóképpen az ünnepek alatt játszódó Nagykarácsony című magyar vígjáték egészen szórakoztató volt.

Ezzel szemben Lindsay Lohan új filmje tipikusan olyan produkció, amelyben semmi sem működik: sem a humor, sem a dráma, a karácsonyi képeslapokról kivágott kartonfigurák mélységét idéző karaktereinek köszönhetően pedig még a romantika sem hatja át.

Karácsonyi románc Forrás: Netflix

Mondhatnánk, hogy felejthető, de még az sem: ahhoz kellene legalább egy olyan jelenet, amely egy pillanatra a fejünkbe vésődik azelőtt, hogy elfelejtjük.