Indiana Jones, Barbie baba és az atombomba

Indiana Jones és a sors tárcsája
Vágólapra másolva!
Számos izgalmasnak ígérkező film érkezik nyáron a mozikba: visszatér a filmvászonra – és a gyártó Disney szerint egyúttal el is búcsúzik – minden idők leghíresebb mozis régészprofesszora, azaz Indiana Jones; láthatjuk Tom Cruise újabb hajmeresztő kalandjait a legfrissebb Mission Impossible-ben; Christopher Nolan látványos filmet készített az atombomba születéséről; Margot Robbie az eltúlzott külseje ellenére (vagy épp azért) népszerű játékbaba, Barbie bőrébe bújik; de a színésznő feltűnik Wes Anderson legújabb filmjében is, amelyben hemzsegnek a sztárok.
Vágólapra másolva!

Asteroid City (bemutató dátuma: 2023. június 8.)

A 7 Oscar-díjra jelölt, különös látványvilágáról, sajátos humorral átszőtt történetvezetéséről, valamint sztárokkal túlzsúfolt filmjeiről (Tenenbaum, a háziátok, Édes vízi élet, Holdfény királyság, A Grand Budapest Hotel) nevezetes Wes Anderson legújabb alkotása az 1950-es évek derekán játszódik, egy fiktív amerikai kisvárosban, a sivatag közepén.

A rendező 11. nagyjátékfilmjének címét erről a kitalált kisvárosról kapta, ide, Asteroid City-ben érkeznek 1955-ben azok a diákok, tanáraik és szüleik, akik részt vesznek az évente megrendezett "Junior Stargazer" nevezetű, ifjú csillagászok és "űrakadétok" találkozóján, amelyet az "Aszteroidák Napján" ünnepelnek, megemlékezve i.e. 3007. szeptember 23-án becsapódott meteoritra, amelynek helyén Asteroid City is megépült. A csillagászati találkozó menetét teljesen felborítja egy nem várt esemény: egy UFO és egy földönkívüli felbukkanása, ami miatt az amerikai kormány karantén alá helyezi Asteroid City-t.

A "romantikus sci-fi komédiaként" aposztrofált forgatókönyvet Anderson Roman Coppolával (A keresztapa rendezője, Francis Ford Coppola fia) közösen írta, akivel együtt korábban az Utazás Dardzsilingbe és a Holdfény királyság című filmjeit is készítette – és a filmben hemzsegnek a sztárok: Tom Hanks, Scarlett Johansson, Adrien Brody, Bill Murray, Tilda Swinton, Margot Robbie, Liev Schreiber, Jason Schwartzman, Matt Dillon, Willem Dafoe, Steve Carell, Edward Norton...

Indiana Jones és a sors tárcsája (bemutató dátuma: 2023. június 29.)

Az ötödik (és a gyártó Disney beharangozója szerint miden bizonnyal az utolsó) Indiana Jones-film kétségkívül az év egyik legjobban várt filmjének számít.

Bár Harrison Ford tavaly betöltötte a nyolcvanadik évét, a kor egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy eljátssza Han Solo mellett a legismertebb karakterét. És a legutóbb az ötödik Indiana Jones-film világpremierjének helyszínén, a cannes-i filmfesztiválon életműdíjat nyert (és azt könnyek között, meghatódva átvevő) színész láthatóan kitűnő formában van: az előzetesben lovagol, autók és vonatkocsik között ugrál, verekszik – azaz megtesz mindent, amit a rajongók Jones professzorként elvárnak tőle.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája lesz egyébként az első rész a franchise-ban, amit nem Steven Spielberg rendez, de James Mangold megbízható rendező: készített kitűnő westernt (Börtönvonat Yumába), szintén kiváló sportfilmet (Az aszfalt királyai), sőt, még a képregényadaptációk unalmas világába is friss vért pumpált (Logan – A farkas). Harrison Ford mellett pedig az új kalandban olyan sztárok is feltűnnek, mint Antonio Banderas vagy Mads Mikkelsen.

Mission: Impossible – Leszámolás – Első Rész (bemutató dátuma: 2023. július 13.)

Az akciófilmek rajongói valószínűleg Tom Cruise legújabb lehetetlen küldetését várják a leginkább: a nyáron meg is érkezik a legújabb Mission: Impossible, amelyben a hatvanadik életévét betöltött sztár hajmeresztő mutatványokat bemutatva akadályoz meg egy újabb világveszélyeztető ármánykodást.

Tom Cruise mára a hollywoodi akciófilmek legelhívatottabb és legfanatikusabb sztárja, aki nem egyszer kockáztatta testi épségét, mi több, az életét a Mission: Impossible-filmek forgatásán, magára vállalva a legveszélyesebb kaszkadőrmutatványok kivitelezését. Például kapaszkodott felszálló repülőgépre, megmászta a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs Kalifát, de ha kellett, fél kézzel kapaszkodott egy sziklán a Grand Canyonban – és a sort hosszan lehetne folytatni, egészen addig, hogy a legújabb filmjében, a Mission: Impossible: Leszámolás – Első rész-ben

egy szakadék felé száguldó vonat oldalában kapaszkodik meg vagy egy motorral veti magát százméteres mélységbe.

Tavaly Tom Cruise-nak köszönhettük az év legkiválóbb blockbusterét, a Top Gun: Maverick-et és nagyon valószínű, hogy idén is az ő nevéhez fűződik majd a nyár legjobb akciófilmje.

Barbie (bemutató dátuma: 2023. július 20.)

Általában semmi jó nem sül ki abból, ha klasszikus játékokat próbálnak filmre adaptálni, bizonyították mindezt a G. I. Joe-feldolgozások vagy a Torpedó alapján készült Csatahajó, de utóbbiaknál is borzalmasabbnak hangzik a Barbie élőszereplős változata. De csak első hallásra, hiszen a jól ismert műanyag figura történetét az öt Oscarra jelölt Lady Bird és az Oscar-díjas Kisasszonyok rendezője, Greta Gerwig vitte színre, az ugyancsak remek Házassági történet-et is jegyző Noah Baumbach társforgatókönyvíróval.

Az alkotópáros pedig igyekezett a műanyag-giccset szatirikus poénokkal a helyére tenni, hogy nyilvánvaló legyen: a filmbeli Barbieland csupán egy illúzióvilág, amely viszont nagyon is alkalmas arra, hogy maró kritika eszközéül szolgáljon a hollywoodi "tömegpusztítás" és a szórakoztatóipar által is alakított posztmodern mindennapok látszatvalóságáról.

A címszerepben a kétszeres Oscar-jelölt Margot Robbie-t láthatjuk, Kent pedig Ryan Gosling alakítja, de mások mellett Will Farrell is feltűnik a vásznon a Barbie-t is készítő Mattel játékgyár igazgatójaként.

Oppenheimer (bemutató dátuma: 2023. július 20.)

Az amerikai elméleti fizikus, J. Robert Oppenheimer a Manhattan-terv igazgatójaként kulcsszerepet játszott az atombomba feltalálásában (kollégái között két magyar származású világhíres fizikus is volt: Szilárd Leó és Teller Ede). Bár az atombomba születéséről korábban már készült néhány izgalmas film (köztük az eddigi legjobb, a Roland Joffé rendezte Fat Man és Little Boy, amelynek operatőre az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos volt), most a csavaros történetszövésű, az idővel (és térrel) játszó filmjeiről (Memento, Eredet, Csillagok közt, Tenet), illetve a képregényfilm műfaját kreatív módon a valósághoz igazító, rendkívül sötét Batman-trilógiáról híres Christopher Nolan úgy érezte, tud és akar újat mondani a témában.

Olyannyira, hogy az Oppenheimer 180 percben bontja ki a címszereplő fizikus és az atombomba történetét, de Nolan eddigi filmjeinek ismeretében a háromórás játékidő nem fullad unalomba, sőt, az előzetes alapján az Oppenheimer kifejezetten látványos filmnek ígérkezik, amely ugyanakkor valószínűleg leginkább a második világháborús Nolan-eposz, a Dunkirk valóságigényéhez közelít majd.

Legalábbis a forgatókönyvírók, Kai Bird és Martin J. Sherwin forgatókönyvírók a saját, 2006-ban megjelent Pulitzer-díjas regényüket, az American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer-t adaptálták, amelyet történeti hűségéért is méltattak a kritikusok.

A címszerepet Nolan egyik kedvenc színésze, Cillian Murphy alakítja, aki mellett olyan sztárok is feltűnnek, mint Matt Damon, Rami Malek, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, Gary Oldman vagy Casey Affleck.