Tarolt a Blokád a magyar filmes díjátadón

Blokád Blokád-Day04
Blokád-Day04
Vágólapra másolva!
Óriási érdeklődés mellett harmadik alkalommal rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált. A négynapos esemény végén átadták a Magyar Mozgókép Díjakat. 
Vágólapra másolva!

Csaknem 100 filmet vetítettek le június 7. és 10. között a harmadik alkalommal, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programba illeszkedő, a Nemzeti Filmintézet támogatásával megrendezett, és a Magyar Filmakadémia által alapított Magyar Mozgókép Fesztivált.

A zárónap előtt, pénteken ünnepélyes keretek között átadták a magyar filmes életműdíjakat, amelyeket idén Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kapott, a magyar filmművészetet gazdagító kiemelkedő pályájukért.

– emelte ki Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a díjátadón.

Reviczky Gábor a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjának átadóján Forrás: FB/MMF

Szombat este a Magyar Mozgókép Díjak ünnepélyes átadásával ért véget a hazai filmes ünnep.

A díjak átadása előtt Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, Káel Csaba, valamint Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr mondott köszöntőbeszédet.

– mondta a Magyar Filmdíjak ünnepélyes átadóján Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki felsorolta, hogy a vezetésével megalakított Nemzeti Filmintézet keretein belül, az elmúlt három évben mennyi sikert értek el, hogy valóban gazdag legyen a magyar filmkultúra: legyen szó a magyar filmörökségnek otthont adó streaming-platformról, a Filmióról, a nemzetközi produkciókban is helyt álló filmes szakemberek támogatásáról és képzéséről, a rengeteg elkészült filmről vagy épp magáról a filmes ünnepről, a Magyar Mozgókép Fesztiválról.

A Magyar Mozgókép Fesztivál zsűrijének tagjai: Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, operatőr, rendező; Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr; Dobó Kata színész-rendező; Bakos Katalin szerkesztő-rendező és Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Koltai Lajos, az idei fesztivál ötfős zsűrijének elnöke arra emlékeztetett, hogy nagyon nagy feladatot kaptak: minden kategóriában ugyanis a Dobó Kata, Vecsernyés János, Koltai Lajos, Bakos Katalin és Pesti Ákos alkotta zsűrinek kellett döntenie arról, hogy ki nyeri végül a díjat, ami embert próbáló feladatnak bizonyult.

Először a legjobb női mellékszereplő díját adták át, amelyet Csáky Attila producer, fesztiváligazgató jelentett be, és amelyet az öt jelölt közül Tóth Ildikó nyerte a Blokádban nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Thuróczy Szabolcs kapta a Larry című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb hangmérnök/hangmester díját Tőzsér Attila nyerte az Együtt kezdtük című filmben végzett munkájáért. A legjobb maszk díját ismét a Blokád nyerte, Görgényi Réka vehette át a díjat. A legjobb jelmez díját Zoób Kati divattervező adta át: a díjat a tavaly januárban 63 éves korában elhunyt Breckl János nyerte, a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmben végzett kiemelkedő munkájáért. A legjobb díszlettervező díját Láng Imola nyerte A besúgó című sorozatért.

A legjobb zeneszerzőnek a zsűri Barabás Lőrincet választotta, aki A másik érintése című filmhez szerzett muzsikájáért kapta a díjat.

A legjobb vágó díját Makk Lili kapta a Blokád és A besúgó című alkotásokért.

A legjobb operatőr díját Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke adta át, Nagy Andrásnak, aki a Blokádban végzett kimagasló munkájáért kapta a díjat. A legjobb forgatókönyv díját ugyancsak a Blokád nyerte, Köbli Norbert vehette át a díjat tényszerű, de a dramaturgiai fordulatokat is szem előtt tartó kiváló szkriptjéért.

A legjobb elsőfilmes rendező díját Szakonyi Noémi Veronika kapta a Hat hét című, az örökbefogadás és örökbeadás témáját a biológiai anya szempontjából érzékeny és mélyreható módon bemutató filmjéért.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját a Szász Attila rendezte Az aranyvonat legendája, a legjobb egész estés dokumentumfilm díját pedig a Hajnal Gergely rendezte a Szabadító című alkotás kapta.

A legjobb animációs film díját a friss életműdíjas Ternovszky Béla, a Macskafogó rendezője adta át: a Jankovics Marcell rendezte Toldi kapta a díjat, amelyet a 2021-ben elhunyt nagy magyar animációs rendező helyett a filmet befejező Csákovics Lajos vett át.

A legjobb kisjátékfilm díját megosztva a Szelestey Bianka rendezte Pragma és a Somossy Barbara rendezte Sose lesz vége kapták. A legjobb tévésorozat A besúgó , a legjobb tévéfilm pedig a Vitézy László rendezte felkavaró történelmi dráma, Az énekesnő lett.

A Diákzsűri díját a Hat hét nyerte. A frissen alapított, az adott évben (tehát először idén, 2023-ban) kimagasló teljesítményével a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakoroló alkotónak járó Huszárik Zoltán-díjat Goda Krisztina vehette át az Ida regénye című tévéfilmjéért.

A Magyar Mozgókép Fesztivál nézőinek szavazatai alapján a közönségdíjat idén a Tiszeker Dániel és Lévai Balázs által rendezett, az 1980-as évek magyar viszonyait humorral bemutató Nyugati nyaralás című komédia kapta.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő adta át: Román Katalin (Hat hét) és Pál Emőke (Magasságok és mélységek) megosztva kapták a Magyar Filmakadémia elismerését. A legjobb férfi főszereplő díját Funtek Frigyes, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára adta át: Seress Zoltán lett, aki a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszerelnököt, Antall Józsefet formálta meg nagy beleérzéssel a Blokád című történelmi drámában (a díj egyik érdekessége, hogy Ifj. Vidnyánszky Attila szintén jelölést kapott ugyancsak a Blokádért, amelyben szintén a néhai miniszterelnököt alakította, fiatal korában).

Antall József szerepében Seress Zoltán Forrás: Attila Szvacsek/Attila Szvacsek - © Szupermodern Stúdió/Attila Szvacsek

A legjobb rendezőnek Csoma Sándort választotta a zsűri, aki elsőfilmes rendezőként, a Magasságok és mélységek című, Erőss Zsolt hegymászónak emléket állító alkotásáért kapta a díjat. A rendező köszönőbeszédében egy másik tragikus sorsú hegymászó, a nemrég a Himalájában, a Mount Everest csúcstámadási kísérlete közben életét vesztő Suhajda Szilárd emlékének ajánlotta a díjat.

A fődíjat, azaz a legjobb játékfilmnek járó elismerést Káel Csaba adta át: a legjobb film idén a Blokád lett, amely a 14 jelölésből összesen 7 díjat kapott meg, így a legtöbb elismerést nyerte a Magyar Mozgókép Díjak idei gáláján.