Sztárok borzalmas hibái, rémes döntései

Le parrain 3e partie hurler scream sang BLOOD
Le parrain 3e partie The godfather Part III 1990 Real Francis Ford Coppola Al Pacino. Collection Christophel © Zoetrope Studios
Vágólapra másolva!
Mel Gibson, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts is lemondott olyan filmszerepről, amiről nem kellett volna: a Gladiátor, a Boogie Nights, a Szerelmes Shakespeare és a Vasember ugyanis óriási sikert hozott a helyükbe lépő színészeknek. Összegyűjtöttük a híres hollywoodi színészek legrosszabb döntéseit az elmúlt néhány évtizedből. Természetesen nagy, sőt, sok esetben a legnagyobb brit és amerikai színészekről van szó, tehát nézői, kívülálló szemmel tűnik csak egy-egy döntésük hibásnak, esetleg abszurdnak. Sőt: ha jobban belegondolunk, a színháztörténelem sokkal gazdagabb lett, hogy Al Pacino nem vállalta el a Csillagok háborúja-sorozat főszerepét, hanem inkább elkezdett a Broadway-n játszani, például a III. Richárd címszerepét.
Vágólapra másolva!

Amióta Hollywood csak létezik, a színészek hoznak rossz döntéseket: úgy gondolják a számukra felkínált szerepről, esetleg magáról a forgatókönyvről, hogy nem nekik való, ezért lemondanak a lehetőségről, aztán gyakorta az Oscar-gálákon a helyükbe lépő sztár által aratott siker után már szívják a fogukat. Összeállításunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyeket végül nem az a színész tett sikeressé, akit a producerek eredetileg kiszemeltek.

Al Pacino és a Star Wars

Han Solo az a szerep (Indiana Jones mellett), ami Harrison Fordot világsztárrá tette. Szerencséje volt, hogy a George Lucas által eredetileg felkért Al Pacino – aki már 1977-ben is nagy sztár volt a Keresztapa sikerének köszönhetően – visszautasította a Millenium Falcon kapitányának szerepét. (Al Pacino a nyolcvanas években egyébként a világ egyik legnagyobb színpadi színészévé is vált.)

A színészlegenda később így emlékezett:

Al Pacino a Keresztapa III-ban Forrás: Collection Christophel via AFP/© Zoetrope Studios/Zoetrope Studios

Indiana Jones és Tom Selleck

De nem csak Al Pacino rossz döntése segítette hozzá Harrison Fordot a sztárrá váláshoz. Steven Spielberg és George Lucas ugyanis eredetileg egészen más színésznek adta volna Az elveszett frigyláda fosztogatói főszerepét is, azaz Indiana Jones kalandor régészprofesszor karakterére nem Ford volt az első számú kiszemelt.

Igaz, nem is egy Al Pacinóhoz hasonló, már 1980-ban, a casting évében is szupersztárnak számító színész, hanem az akkor még csak kisebb tévésorozatokban kisebb-nagyobb szerepet eljátszó, feltörekvő Tom Selleck lett volna Indiana Jones. Selleck ráadásul annyira meggyőzte az első Indiana Jones-film producereit és rendezőjét, hogy már a szerződést is megkötötték volna vele, ám végül Selleck nem vállalhatta a filmet, mivel megkapta a számára a hírnevet hozó Magnum című sorozat főszerepét, és a széria gyártója, a CBS tévétársaság úgy ítélte meg, a két produkció összeférhetetlen egymással, ezért megtiltotta a színésznek, hogy eljátssza Indiana Jonest.

Íme egy videó a castingról, amelyből kiderül, milyen lett volna Tom Selleck Indiana Jones-ként:

Hugh Jackman nem akart James Bond lenni

Az ausztrál színész Daniel Craig javára mondott le minden idők leghíresebb mozis titkos ügynökének szerepéről, amikor 2006-ban neki is felajánlották a Casino Royale főszerepét.

Jackman azért utasította vissza a szerepet, hogy az X-Men franchise-ra és Logan, a mutáns szerepére koncentrálhasson, ami végül is karrierjének legemlékezetesebb szerepköre lett.

Hiszen a 2000-es X-Men - A kívülállókban, majd 2003-ban az X-Men 2-ben, 2006-ban az X-Men - Az ellenállás végében, 2009-ben az X-Men kezdetek: Farkasban, a 2011-es X-Men: Az elsőkben valamint a 2013-as Farkasban, a 2014-es X-Men - Az eljövendő múlt napjaiban és a 2017-es Logan - Farkasban is Hugh Jackman játszotta Wolverine-t (azaz Rozsomákot, akinek az első film idején tévesen Farkasnak fordította le a magyar forgalmazó). Rozsomák helyett).

Sőt, hiába tűnt úgy, hogy a Logan - Farkassal Jackman elbúcsúzott leghíresebb karakterétől, mert a 2024. szeptember 6-án mozikba kerülő Deadpool 3-ban ismét felbukkan Wolverine-ként.

Hugh Jackman a Logan című filmben Forrás: InterCom

Ryan Gosling mint Doctor Strange

Maradva a szuperhősöknél: a tragikus sorsú idegsebészből a rejtett erők és dimenziók varázslójává vált Dr. Strange szerepe majdnem Ryan Goslinghoz vándorolt, amikor 2014-ben Benedict Cumberbatch nem volt egészen biztos abban, el akarja-e játszani a szerepet. Hezitálását indokolta, hogy egy másik filmen is dolgozott – a döntését pedig megkönnyítette, hogy a Marvel Stúdió vezetői inkább elhalasztották a Doctor Strange forgatását, csak hogy első számú kiválasztottuk alakíthassa a címszerepet.

Ennek ellenére rajongók millióit izgatja a gondolat, milyen lett volna Gosling a szerepben. Olyannyira, hogy 2017-ben Court Chu vizuális művész (és több szuperprodukció concept artistja) meg is osztotta azt a festményét, amely Goslingot ábrázolja a szuperhős gúnyájában:

Ryan Gosling mint Doctor Strange Forrás: Court Chu

Még időzve a szuperhősöknél, számos alaptalan pletyka kering arról, hogy Dwayne Johnson esélyes lett volna Thor (Chris Hemsworth) és Tom Cruise pedig Vasember (Robert Downey Jr.) szerepére, de ezeket vagy a gyártók, vagy maguk a színészek cáfolták, legutóbb például maga Tom Cruise, aki egy interjúban úgy fogalmazott, eszébe sem jutott elvállalni a szerepet, és el sem tudna képzelni Vasembernek alkalmasabb színészt Robert Downey Jr-nál.

Sandra Bullock és Hilary Swank

Nem csak férfi színészek dobtak vissza keménylegény-szerepeket. Sandra Bullock például egy Oscar-díjas főszerepről mondott le, amikor 2005-ben visszautasította Clint Eastwoodot, hogy eljátssza a Millió dolláros bébi bokszolónőjét, mivel lekötötte a Beépített szépség 2. főszerepe és produceri teendői.

Michael Caine, Sandra Bullock és Benjamin Bratt a Beépített szépség című filmben Forrás: InterCom

A fizikai kondíciójára egyébként is odafigyelő, a hollywoodi színésznők között kifejezetten sportos Hilary Swank viszont élt a lehetőséggel, és mindent beleadott, meg is kapta érte második Oscar-díját. Bullock pedig duplán hoppon maradt: szerette volna ugyanis bekönyörögni magát a Millió dolláros bébi producerei közé, de addigra Eastwood már elkezdte a forgatást, így Bullock a producerek vitrinjét díszítő legjobb filmnek járó Oscar-díjról is lecsúszott. Igaz, később egy sportdrámáért, A szív bajnokaiért elnyerte a legjobb főszereplőnő akadémiai díját.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!