Mozivásznon a Tóth János munkásságát bemutató film

Tóth János
Vágólapra másolva!
Március 31-én a Tóth János munkásságát kedvelők vagy azzal most még csak ismerkedők egy különleges vetítés keretében nézhetik meg Medvigy Gábor és Bollók Csaba A kinematográfus című egész estés dokumentumfilmjét Molnár Piroska narrációjával. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott előadást követően a két alkotót Buglya Zsófia faggatja majd - közölte a forgalmazó.
Vágólapra másolva!

A kinematográfus hiánypótló film Tóth János operatőr-rendezőről, a magyar film legendás alakjáról. A film a „fény poétája", a 2019-ben meghalt Kossuth-díjas alkotó, a Nemzet Művésze kivételes személyiségét és az életmű legfontosabb állomásait idézi meg, a megszokottnál több és hosszabb – ráadásul immáron digitálisan felújított – filmrészlet felhasználásával.

Tóth János 1930-ban született, már az iskolás évei alatt magába szippantotta a mozi világa: a tolnai filmszínházban rolnizó volt, és mozigépésznek is besegített – az ekkoriban gyűjtött filmélmények egész életét meghatározták.

Első amatőr filmjeit is ez idő tájt készítette, ezt követően lett a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója, ahol 1954-ben diplomázott. Pályáját a Mafilm operatőreként kezdte, de a Pannónia Filmstúdióban is részt vett különböző filmek elkészítésében. A Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja. Operatőrként rendezői voltak Huszárik Zoltán, Makk Károly és Novák Márk.

A filmet a forgalmazó eseményalapú vetítéseken keresztül tervezi terjeszteni, melyek közül az első a május 31-ei vetítés.