A kamerák előtt gyulladt lángra Chris Hemsworth karja

Tyler Rake: A kimenekítés 2.
Vágólapra másolva!
Törnek a csontok és záporoznak a fejlövések a Netflix új akciófilmjében: a Tyler Rake: A kimenekítés 2. a folytatások általános szabályait követve nagyszabásúbb és látványosabb, mint az elődje, de éppen olyan zsigeri és brutális. Ennek ellenére az adrenalinszint emelkedése helyett sokszor inkább ásításra késztet.
Vágólapra másolva!

Kevés cég profitált a szórakoztatóiparban a járványból, a Netflix azonban a kivételek közé tartozik. 2020 áprilisában a mozik nagy része szerte a világon zárva volt, így természetesen sok néző számára hiányzott már egy friss, pop-corn illatú hollywoodi produkció, így aztán a streaming-platformon ekkortájt debütált Tyler Rake: A kimenekítés nagyjából betöltötte ezt az űrt.

Persze a film sztorija aligha lehetett volna egyszerűbb, Thor megszemélyesítője, Chris Hemsworth egy zsoldost alakított, aki kimentette egy drogbáró elrabolt fiát Bangladesből, és miközben A-ból B pontig eljutott, sok száz, életére törő bűnözővel végzett. És annak ellenére, hogy az akciójelenetek kifejezetten pofásak voltak és a Netflix-nek sikerült megnyernie egy A-kategóriás sztárt is, valószínűleg mégsem bíztak igazán a sikerben, mert a fináléban golyót eresztettek a főszereplőbe, aki ezt követően egy folyóba zuhant, majd meghalt.

Tyler Rake: A kimenekítés 2. Forrás: Netflix

Legalábbis ezt gondoltuk, így tervezte lezárni a sztorit a Netflix is, egészen addig, amíg a bemutatót követően arra lettek figyelmesek, hogy az egyik legnézettebb tartalmukká vált a produkció.

Naná, hogy kellett a folytatás, a gordiuszi csomót pedig nem túl elegánsan vágták át: a folytatásban kiderül ugyanis, hogy az említett képsorok után sikerült kihalászni a katonát, aki bár a traumát követően hosszú ideig a klinikai halál közelében lebegett, de csak sikerült életet lehelni belé, majd láthatjuk, ahogyan a vidéki házában lenyom néhány fekvőtámaszt és pikk-pakk, újfent harcképessé válik.

Szüksége is van rá, hiszen a volt feleségének a húga és két gyereke egy börtönben raboskodik, a családot a bántalmazó férj tartja fogva, aki történetesen a grúz alvilág egyik feje. Tyler Rake-nek több sem kell, kiszabadítja őket, a maffiózót likvidálja, de ezzel magára haragít egy még hatalmasabb, saját hadsereggel rendelkező gengsztert.

Az első rész egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a főszereplő egy hosszú, vágás nélküli jelenetben likvidálta tucatnyi ellenlábasát és mivel a második epizód a folytatások jól bevált receptjét követi, a nagyobb, hosszabb és látványosabb elv mentén mindezt nem csupán megfejeli, de már-már a paródia határáig fokozza.

Egy húszperces – látszólag szintén vágatlan, de rengeteg rejtett vágással teli – etapban követhetjük végig, ahogyan Tyler Rake behatol a börtönbe, majd a nő és a gyerekek társaságában menekül, közben lázadás tör ki az intézményben, a hősnek fogvatartottak és őrök hadán kell keresztülgázolnia gépfegyverrel vagy puszta kézzel, majd az utcára kiérve egy autós üldözés veszi kezdetét, végül pedig egy száguldó vonaton kötünk ki, amelyen szintén ökölharcba keveredik a főszereplő, miközben két helikopter is lő rá.

Tyler Rake: A kimenekítés 2. Forrás: Netflix

A John Wick 4. részéről írtuk, hogy olyan, mintha egy videójátékot néznénk, csak éppen a kontroller nem a mi kezünkben van, ez az új Tyler Rake-film esetében fokozottan igaz, viszont fájóan hiányzik az a stílus és elegancia, amely Keanu Reeves ámokfutását jellemezte; a Tyler Rake: A kimenekítés 2.-nek nagyjából annyira egyedi a látványvilága, mint egy átlagos reklámfilmnek. Az akciójelenetek azonban sokszor egészen intenzívek, a rendezői széket ezúttal is a számos Marvel-produkció kaszkadőrszakértője, Sam Hargrave foglalta el és dicséretes, hogy ahol lehet, kerülte a számítógépes effektusokat.

Így amikor a főszereplő a börtön udvarán verekszik, majd meggyullad a karja és lángoló ököllel kezdi püfölni a rabokat, nem digitális effektet láthatunk, Chris Hemsworth kezét valóban lángra lobbantották a forgatás során.

Tyler Rake: A kimenekítés 2. Forrás: Netflix

És azt a jelenetet, amelyben a száguldó vonaton tűzharcba kerül egy helikopterrel, szintén nem zöld vászon előtt vették fel, a sztár el is árulta egy interjúban, ez volt élete legmegterhelőbb forgatása.

Szintén kellemes, hogy nem spóroltak a vérrel és a brutalitással sem,

a streaming-szolgáltatók legnagyobb előnye talán az, hogy míg a hollywoodi stúdiók általában mindent megtesznek azért, hogy a nagyköltségvetésű produkcióik ne kerüljenek magas korhatár-besorolásba, addig ez a Netflix esetében nem szempont, így a kilencvenes évek szellemét idézve nem finomkodnak az erőszakábrázolásban. Sajnos a film butasága is az említett korszakot idézi: kifejezetten vicces az a pillanat, amikor a főgonosznak lehetősége lenne megölni a főhőst, de eldumálja az időt és végül Tyler Rake kiszabadul a kutyaszorítóból, majd fordul a kocka, a zsoldos repíthetne golyót az ellenfele fejébe, de nem teszi, magára hagyja az élettel korántsem összeegyeztethetetlen sérülésekkel.

Tyler Rake: A kimenekítés 2. Forrás: Netflix

És bár az összecsapások látványosak és egyszer-egyszer valóban odavágnak a nyers brutalitásukkal vagy éppen sikerül megpiszkálniuk a néző tériszonyát, mégis, hamar önismétlővé és unalmassá válnak.

Már csak azért is, mert már az első rész esetében is átvert minket a Netflix, így akármilyen hajmeresztő helyzetbe kerül a főszereplő, egy pillanatig sem hisszük el, hogy komoly baja eshet.

Az azonban mindenképpen megsüvegelendő, hogy bár az amerikai hírportál, a Deadline információi szerint a film mindössze 65 millió dollárból készült, azaz kevesebb, mint harmadannyiból, mint egy átlagos Marvel-adaptáció, mégis köröket ver utóbbiakra az akciójelenetek tekintetében. Egyedül a finálé kelti azt a benyomást, mintha elfogyott volna a pénz, a végső összecsapás kifejezetten szerényre sikerült. A közönség nagy része azonban minden hibája ellenére is szerette a filmet és sokan is voltak kíváncsiak rá, így a Netflix máris bejelentette a harmadik részt, de mi köszönjük szépen, jól laktunk az ólommal.