Két magyar film is bekerült a 80. velencei filmfesztivál programjába

Magyarázat mindenre
Vágólapra másolva!
Bejelentették az augusztus 30-án kezdődő 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői a fesztivál hivatalos programját, amelynek „Orizzonti" (Horizontok) elnevezésű szekciójában Reisz Gábor új filmje, a Magyarázat mindenre is szerepel, míg a seregszemle Biennale College Cinema szekciójában Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni lesz látható.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 30. és szeptember 9. között megrendezésre kerülő 80. velencei filmfesztivál programjában idén csupa elismert rendező filmje látható. Műsorra tűzik például számos amerikai rendező, köztük David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új filmjét, de erős válogatás látható majd Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából is.

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című, harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére az A kategóriás fesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekcióban kerül sor, amelyben olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb filmes trendeket képviselik.

Magyarázat mindenre Forrás: Cirko Film


A seregszemle Biennale College Cinema szekciójában ugyancsak lesz magyar film, itt mutatják be Vermes Dorka első nagyjátékfilmjét, az Árnit, amely egy vándorcirkusz mindeneséről szól. A produkció a Velencei Biennálé támogatásával készült, fejlesztésére a Biennale College Cinema programban került sor. A filmtervet tavaly választották ki több száz jelentkező közül, és két másik nemzetközi projekt mellett ez a

magyar terv nyert gyártási támogatást.



Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója a filmfesztivál keddi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy "az elmúlt hét kissé viharos volt a színészek sztrájkja miatt, amely a forgatókönyvírók sztrájkjával együtt kissé váratlanul érte" a szervezőket. De mint hozzátette: a színészsztrájk miatt szerencsére csak egy film esett ki a tervezett programból.

A fesztivál nyitófilmjeként beharangozott erotikus sportfilmet, a Challengerst ugyanis visszahívta a forgalmazója, mivel

Zendaya, a produkció sztárja nem vehetett volna részt a film promóciójában, és ezért inkább tavaszra halasztották a bemutatóját.


Barbera arra is kitért, hogy a sztrájk miatt a SAG-AFTRA színészszakszervezet tagjai ugyan nem lehetnek jelen a fesztiválon, viszont nagy reményeket fűz ahhoz, hogy "a független (amerikai) produkciókban szereplő színészek eljönnek".
A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg.

A Netflixnek három filmjét is bemutatják: David Fincher The Killer című thrillerét Michael Fassbender főszereplésével, Bradley Cooper Leonard Bernsteinről készült Maestro című életrajzi filmjét, és a chilei Pablo Larrain El Conde című allegorikus alkotását, amely Augusto Pinochet diktátort vámpírként ábrázolja.


A versenyprogram fődíjáért, az Arany Oroszlánért Ava DuVernay Origin és Sofia Coppola Priscilla című filmje is küzd Michael Mann Ferrari című autóversenyzős drámájával, amelynek főszerepét Adam Driver alakítja.

A mezőnyben szerepel még Michel Franco mexikói rendező Memory című filmje Jessica Chastainnel és Peter Sarsgaarddal, valamint a Vezess helyettem japán rendezőjének, Hamagucsi Rjuszukénak új filmje, az Evil Does Not Exist, és a görög Jorgosz Lanthimosz Poor Things című szürrealista sci-fi románca Emma Stone-nal és Mark Ruffalóval.

A versenybe a szervezők hat olasz alkotást is beválogattak, ezek közül az Edoardo De Angelis rendezésében készült Comandante című háborúellenes eposz, amelyben Pierfrancesco Favino alakít tengerésztisztet a második világháborúban, a fesztivál nyitófilmje lesz.


Franciaországból Luc Besson Dogman, Bertrand Bonello The Beast és Stéphane Brizé Hors-Saison című filmje indul az Arany Oroszlánért.

Két lengyel film, Agniszka Holland The Green Border című alkotása, valamint Malgorzata Szumowska és Michal Englert Woman of című filmje is a versenyprogramban szerepel, továbbá a dán Nikolaj Arcel The Promised Land című történelmi produkciója Mads Mikkelsennel, és a belga rendező, Fien Troch Holly című drámája.

A nemzetközi zsűrit Damien Chazelle vezeti.