Miért nem böfög most Adam Sandler?

Ne merészelj eljönni a bát micvámra
Vágólapra másolva!
Adam Sandler neve régóta garantált biztosíték egy újabb idétlen komédiára, annak ellenére, hogy néhány filmjével (The Meyerowitz Stories, Csiszolatlan gyémánt, Mindent egy lapra) azt is bizonyította, hogy ha nagyon akar (és megfelelő rendezők irányítása alá kerül), akkor képes valódi, elmélyült színészi alakításra. Szerencsére legújabb, producerként is jegyzett filmje is utóbbi alkotások közé sorolható: a Fiona Rosenbloom által írt, azonos című 2005-ös bestsellerből készült Ne merészelj eljönni a bát micvámra könnyed hangvételű, a mély és örök életigazságokat intelligens humorral tálaló vígjáték a kamaszkor gyötrelmeiről, a hit, a család és a barátság kötelékeinek szentségéről. 
Vágólapra másolva!

Sammi Cohen rendezésében, a teljes Sandler-család közreműködésével meglepően jó, könnyed és mégis tartalmas vígjáték született a kiskamaszkori szorongásról. A történet valójában végtelenül egyszerű (és már-már elcsépelt): adott egy 13-ik születésnapjára készülő lány, Stacy Friedman (Sunny Sandler), aki reménytelenül szerelmes az iskolai focicsapat sztárjába, és épp e fiú miatt kap hajba a legjobb barátnőjével, Lydiával (Samantha Lorraine), sértettségében és a fiú figyelmének megnyeréséért folytatott harcban hibát hibára halmoz, hogy végül a nagy napon rádöbbenjen, melyek az életben a valóban fontos értékek, és helyrehozza mindazt, amit korábban elrontott.

Cseppet sem mellékes, hogy a klasszikus felnövéstörténet egy amerikai kertvárosi, felső középosztálybeli reformzsidó közösségben játszódik, olyan emberek között – és olyan családban –, akik számára a vallás az identitásuk elválaszthatatlan része, de a dogmatizmus elvetése miatt (látszatra) egyre nő a szakadék a generációk életvitele között. Ebből fakad ugyanis a Friedman család valódi konfliktusa, amelyből aztán logikusan bomlik ki Stacy kamaszmizériája.

– mondja a lány a vallási szertartást a mulatság mögé utasító szavak hallatán megdöbbent – szerepe és vér szerinti – apjának (Adam Sandler), amikor a családi kupaktanács előtt előadja, miféle táncos mulatságot képzelt el magának a 13-ik születésnapján, amikor a zsidó vallás szerint nagykorú (azaz a kötelezettségek alól felmentést nem élvező) tagjává válik közösségének. Nem véletlenül üvölt a lánnyal később az apja:

Ne merészelj eljönni a bát micvámra (Sunny Sandler, Samantha Lorraine, Zaara Kuttemperoor, Sadie Sandler, Idina Menzel és Adam Sandler) Forrás: Netflix

A családi értékek, a hagyomány és a hit kerül szembe tehát a felnőttlétet a szórakozás szabadságával azonosító kamaszképzelettel – hogy aztán az egyre sokasodó konfliktusok kirángassák a lányt a gyerekkorból, így a bát micvá végül vallási és lélektani értelemben is valóban a felnőtté válás első mérföldkövévé válik számára.

Abban persze semmi meglepő nincs, hogy a hitét valóban gyakorló, minden látszat ellenére mélyen konzervatív Adam Sandler olyan vígjátékhoz asszisztált, amelyben az értékválasztás kerül középpontba, ugyanis még a legidiótább komédiái zömében is kidomborodik a főhős pozitív fejlődéstörténete (vagy ha a fejlődéstörténet elmarad, akkor a megingathatatlan idiotizmus, némi túlzással, parsifali tisztasággal párosul). A Ne merészelj eljönni a bát micvámra esetében azonban a fejlődéstörténetet nem árnyékolja be sem erőltetett, sem alpári humor, mert bár a dialógusok nem mellőzik a szókimondó szövegeket, a helyzet- és jellemkomikum egyaránt a maga természetességéből fakadóan, a valódi értékeket kiemelve jelenik meg.

Ne merészelj eljönni a bát micvámra Forrás: Netflix

Ez az intelligencia persze eleve az alapmű (és az abból Alison Peck által csiszolt forgatókönyv) sajátja – de a természetességhez sokat hozzátett az, hogy producerként Sandler beprotezsálta a filmbe a teljes családját (a két lányát alakító, valószínűleg fényes karrier előtt álló Sunny és Sadie Sandlert, valamint a legjobb barátnő anyját alakító Jackie Sandlert), így a lányaival való közös jelenetek minden szava és gesztusa a magától értetődő hitelességgel hat (és kiváló választás volt a családanyát alakító Idina Menzel, akivel Sandler már a Csiszolatlan gyémántban is remekül összeillett).

A Ne merészelj eljönni a bát micvámra a jelenlegi netflixes vígjáték-kínálat kiemelkedő darabja, amely a felhőtlen szórakozás leple alatt érint komoly témákat. Nem tolakodóan, épp csak azok természetességében.