Máris három díjra esélyes a Barbie

Barbie (Margot Robbie)
Vágólapra másolva!
Három díjra is jelölték Greta Gerwig Barbie című filmjét a novemberi HPA-díjátadón. A filmes utómunka elismerésére alapított szervezet, a 2002-ben alapított, de a díjazásban csak néhány éve aktív Hollywood Professional Association elismeréseit november 9-én adják át. Három jelölésével (szín- és hangutómunka, illetve vágás) a játékfilmek között vezet a Barbie.
Vágólapra másolva!

A 2002-ben alapított HPA díjait túlzás lenne Oscar-előrejelző elismerésként említeni, már csak azért is,mert az idei jelöltek között 2023-as Oscar-jelöltek is szerepelnek (Fabelman család, Tár), ugyanis az idei díjakat a 2022 és 2023 szeptembere között bemutatott filmek között osztják szét.

Így aztán a Barbie három nominációja és adott esetben díja egész biztosan nem hatja meg az amerikai filmakadémiát, ahogy a 2018 óta díjakat osztó hollywoodi kritikusszervezet, a Hollywood Critics Association "szezonközbeni" elismerése vagy a film előzetesének ítélt Golden Trailer-díj sem.

Az eddigi jelentéktelen díjak ellenére mégis biztos, hogy a Barbie ott lesz a 2024-es Oscar jelöltjei között, legalábbis a két legbefolyásosabb amerikai filmes szaklap, a Variety és a Hollywood Reporter szerint, amelyek a legfontosabb díjak esélyes jelöltjei között emlegetik Greta Gerwig filmjét (főként a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendezés) kategóriáiban.

Az amerikai filmes újságírók nem minden alap nélkül vélik esélyesnek a Barbiet: a gyártó Warner ugyanis óriási kampányt folytat Hollywoodban, hogy az utóbbi évek legjövedelmezőbb (1,434 milliárd dolláros jegyárbevétel világszerte) filmjét (és ezzel a Warner történetének legnagyobb mozisikerét) a lehető legtöbb kategóriában jelöltként hirdesse majd ki az amerikai filmakadémia.