Ezek a legjobb halloweeni filmek a magyar nézők szerint

Edward aux mains d Argent ciseaux Horizontal panoramic
Edward aux mains d Argent Edward scissorhands 1991 Real Tim Burton Johnny Depp. Collection Christophel © Twentieth Century Fox Film Corporation (Photo by Twentieth Century Fox Film Corpo / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Filmadatbázis 8000 néző szavazata alapján rangsorolta, melyek az itthoni közönség kedvenc Halloween filmjei.
Vágólapra másolva!

A Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a Halloween tematikájú filmek TOP 10-es listáját.

A listára csak olyan filmek kerülhettek fel, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és melyek megfelelnek a halloweeni filmek kritériumainak.

Ollókezű Edward (1991) Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Twentieth Century Fox Film Corporation/Twentieth Century Fox Film Corpo

Első helyen az Ollókezű Edward

Az összesen 8000 szavazatból 1304-et kapott 86 százalékos értékeléssel Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt Ollókezű Edward című kultfilmje, ezzel ez bizonyult a legközkedveltebbnek, Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. A színész úgy készült a szerepre, hogy Charlie Chaplin némafilmjeit nézte. Azt figyelte, hogy lehet több dolgot kifejezni beszéd nélkül. Karaktere az egész film alatt összesen 169 szót mond csupán.

Második legközkedveltebb a Halloween

A lista 2. helyén egy igazi horror klasszikus, az 1978-as Halloween – A rémület éjszakája áll, ami bár 88 százalékos értékelést kapott a nézőktől, „csupán" 818-an voksoltak rá. John Carpenter mesterművében Michael Myers, a mániákus gyilkos ekkor tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére.

Carpenter és stábja hollywoodi mértékkel mérve apróból, 320 000 dollárból forgatták le a filmet. Az alig több mint 20 nap alatt forgatott moziban a legtöbb színésznek a saját ruháját kellett a forgatáson viselnie, így jelmezre sem kellett költeni.

A harmadik legtöbb szavazatot a Halott menyasszony kapta

Összesen 788 szavazattal, 86 százalékos értékeléssel dobogós lett Tim Burton 2005-ös stop-motion–animációs vígjátéka, A halott menyasszony,

melyben Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal, akinek szíve régóta megszűnt dobogni, ám szüntelenül keresi az igaz szerelmet és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát. Victor Van Dort Johnny Depp hangján szól az eredeti verzióban. A film 2005-ben Oscar-díjat nyert a „legjobb animációs film" kategóriájában.

A mozi új szintre emelte a stop-motion technológiát, hiszen a fogaskerék-rendszerrel megtámogatott szilikonbábokat olyan hitelesen tudták mozgatni, amelyre még nem volt addig precedens.

A negyedik legnépszerűbb az Álmosvölgy legendája

A negyedik legnépszerűbb egy újabb Tim Burton film, az 1999-es Az Álmosvölgy legendája, szintén Johnny Depp főszereplésével. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindegyik áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek. A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas.

A mozihoz egy érdekes rekordot is tartott: a fiktív várost három hónap alatt építették fel. Ez a brit filmtörténet második leggyorsabb díszletépítése.

Álmosvölgy legendája (1999) Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Paramount Pictures / Mandalay Pictures/Paramount Pictures / Mandalay Pi

A lista ötödik helyén végzett a Sikoly

A film 1996-ban készült, Neve Campbell és Drew Barrymore főszereplésével. Brutális sorozatgyilkos kezdi el terrorizálni a csendes kisvárost. A gyilkos kedvenc horrorfilmjeiből merít ihletet.

A Sikoly főszereplője eredetileg Drew Barrymore lett volna, ám végül Wes Craven rendező feldobta, hogy a színésznő csak a nyitójelenetben szerepeljen. A producereknek is bejött az ötlet, miszerint az akkor már nagy nevű színésznő azonnali halála azt fogja sugallja a nézőknek, hogy ebben a filmben bármi megtörténhet. A közönség pedig vevő volt rá: a széria hatodik része idén ment a mozikban.

Sikoly (1996) Forrás: Fórum Hungary

A hatodik legkedveltebb halloweeni film a tragikus sorsú 1994-es A holló

Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, és így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva lelkük nyugalomra leljen. A történet még hátborzongatóbbá vált azzal, hogy a film főszereplője, Brandon Lee a forgatás közben meghalt.

A holló (1994) Forrás: Origo

A hetedik helyen a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból

A Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animációban az Ünnepek Birodalmában Rosszcsont Jack uralkodik. Halloween város polgármestereként a frászt hozza az emberekre, de már nagyon elege van az egyre unalmasabb rémisztegetésből. Megérlelődik benne a gondolat, hogy a saját irányítása alá vonja karácsony ünnepét.

A Walt Disney úgy döntött, hogy a film nem illik profilukba, így a produkciót a Touchstone Pictures nevű stúdiójukkal készíttették el. Ez azonban nem akadályozta meg a Disney-t abban, hogy megpróbáljanak beleszólni a munkába: szóvá tették, hogy Rosszcsont Jack üres szemgödrei ijesztőek. A nagy stúdió arra hivatkozott, hogy az animációban a szemek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a közönség kötődjön a karakterhez, de Burtonék kötötték az ebet a karóhoz, és siker őket igazolta.

Az Adams Family lett a nyolcadik

A listára nyolcadikként került fel a szerethető fekete komédiák egyik remeke, az 1991-ben készült Addams Family. Az imádnivalóan rosszindulatú teremtményekből álló galád család mindent elkövet, hogy minél visszataszítóbbnak tűnjenek a külvilág számára.

Sokan nem tudják, de az Addams család 1938-ban mutatkozott be a világ előtt, méghozzá a New Yorker magazin egész oldalas képregényeként,

megalkotója pedig Chas Addams képregényművész volt, aki olyan közel érezte magát teremtményeihez, hogy a saját vezetéknevét adta a családnak.

Addams Family (1992) Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Orion Pictures / Paramount Pictures / Scott Rudin Productions/Orion Pictures / Paramount Pictu

A mozikba 1991-ben érkezett az Addams Family – A galád család egész estés film, ami többek között Anjelica Huston, Christina Ricci, Raoul Julia és Christopher Lloyd szereplésével világszerte ismertté tette Addamséket. A magyar premier 1992. március 13-án volt, és hazánkban is tartolt a mozipénztáraknál.

A Jól áll neki a halál a kilencedik

Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével. Két barátnő mindent megoszt egymással: barátságot, irigységet, féltékenységet, gyűlöletet és most Ernestet is. Ők hárman osztoznak a legnagyobb titkon, amely örökre megváltoztatja az életüket és halálukat.

Robert Zemeckis rendezőnek ez volt a második filmje azok közül, amelyek Oscart kaptak a legjobb vizuális effektek kategóriában. Az első az 1988-as Roger nyúl a pácban volt, hamarosan pedig a szintén Zemeckis által rendezett Forrest Gumpot is díjazták. A Jól áll neki a halál egyébként a Batman visszatért és A végső megoldás: Halált ütötte ki a nyeregből a gálán.

Az 1999-ben készült Átkozott boszorkák végzett a tizedik helyen

A filmben a főszerepet Sandra Bullock és Nicole Kidman kapta. A két színésznő alakítja a címbéli testvérpárt, akik már kiskoruktól gyakorolták a családjukban generációról generációra öröklődő varázslást. Egy apró gond van csak a csodálatos örökséggel: egy átok, miszerint az a férfi, aki a család egyik nőtagjába beleszeret, idő előtt meghal - írja a Világgazdaság.

Átkozott boszorkák (1999) Forrás: Warner Bros.