A Semmelweis és A nemzet aranyai taroltak a magyar filmes díjátadón

Vágólapra másolva!
Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO fesztivált. A négynapos esemény végén átadták a Magyar Mozgókép Díjakat, ahol a Semmelweis és A nemzet aranyai kapták meg a legfontosabb díjakat.
Vágólapra másolva!

2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődött és négy napon át tartott a magyar filmek legnagyobb ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén a MOZ.GO. 

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet láthattak a filmbarátok.

A zárónap előtt, pénteken ünnepélyes keretek között átadták a magyar filmes életműdíjakat, amelyekkel idén Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatta a fesztivál. 

Fontosnak tartom, hogy a magyar mozgókép ünnepén olyan művészek részesüljenek életműdíjban, akik egyéni látásmódjukkal, kivételes megközelítésükkel kiemelkedőt alkottak, sok évtizedes pályafutásukkal a magyar filmkincset gyarapították. Az idei kitüntetettek egy-egy művészi szakterület kiemelkedő művelői: rendező, operatőr, zeneszerző, színész és fénymegadó

 – hangsúlyozta a díjátadón Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos. 

A szombati ünnepélyes zárógálán pedig átadták a Magyar Mozgókép díjakat. Összesen 22 kategóriában, kategóriánként 5 jelölt közül választott nyertest a zsűri. 

Az idei zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész, további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró voltak.

A legfontosabb kategóriában tulajdonképpen nem született meglepetés: a legjobb film díját (azaz a fődíjat) nem csupán 2023, de az elmúlt 5 év legsikeresebb magyar alkotása, a közel 350 ezer magyar nézőt megszólító Semmelweis kapta.

A rendezői díjat is a lírai szépségű történelmi film, a Semmelweis rendezője, Koltai Lajos vehette át, aki az elismerést a film két főszereplőjének, Nagy Katicának és Vecsei H. Miklósnak is megköszönte. 

A produceri díjat Zákonyi S. Tamás kapta az 1997 és 2008 között szinte legyőzhetetlen, rengeteg más cím mellett sorozatban három olimpiai aranyérmet nyerő magyar férfi vízilabda-válogatott történetét elmesélő A nemzet aranyai című dokumentumfilmért, amely elnyerte a kategória díját, valamint a közönségdíjat is.

A kimagasló teljesítménye által a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó számára tavaly alapított Huszárik Zoltán-díjat az idén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőlegenda, Vitézy László kapta (posztumusz).

A legjobb női főszereplő díját Törőcsik Franciskának ítélte a zsűri a Cicaverzumban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplőnek pedig Bezerédi Zoltánt választották, a Lefkovicsék gyászolnakért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweisért, a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka kapta szintén a Semmelweisben nyújtott alakításáért.

A tévéfilmek és sorozatok terén, a nagyjátékfilmhez hasonlóan is történelmi alkotások nyertek: a legjobb tévésorozat a Tündérkert – Kísértések kora, a legjobb tévéfilm az Arany János vándorszínész éveit elregélő Bolond Istók lett.

A legjobb elsőfilmes díját Breier Ádám kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmjéért. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert. 

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak járó díjat a Gauder Áron rendezésében készült a Kojot négy lelke kapta, amely a Diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba kapta a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért.

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért. A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A legjobb vágó díját a Libertate '89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza, a legjobb díszlettervezőnek a Semmelweis világáért Pater Sparrowt tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta a Tündérkert - Kísértések koránakért. 

 

 

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!