A kisöcsém is sztár

tesók, Ben Affleck, Casey Affleck
Vágólapra másolva!
A Hemsworth tesók uralják a mutiplexeket: Chris kalapácsos szuperhősként tesz rendet a Thor folytatásában, öccse, Liam pedig Az éhezők viadala második részében epekedik Katniss után. Erről jutott eszünkbe, hogy bemutassuk a mostanság legmenőbb színész testvéreket. Itt vannak az ikrek, akik a kislányok bálványai, a sztár, aki az öccsét rendezi, Wes Anderson kedvenc családja, és a srác, aki csak azért lett színész, mert a bátyja menedzsere nógatta.
Vágólapra másolva!

Ben Affleck (41) és Casey Affleck (38)

Ben és Casey Affleck Forrás: AFP/Getty Images/Michael Buckner

Ben és Casey közt csak három év a korkülönbség (szinte napra pontosan, Bennek augusztus 15-én, Casey-nek 12-én van a születésnapja), de a pályájuk eléggé eltérő ritmusban alakult. Ben már azelőtt letudta a szupersztárságot (Armageddon, Szerelmes Shakespeare, Pearl Harbor), hogy betöltötte volna a harmincat, és egy kisebb hullámvölgy után komoly rendezőként tért vissza (az ő eddigi pályáját itt nem is részleteznénk, nemrég egy teljes cikket szenteltünk neki).

Casey Affleck a Jesse James meggyilkolásá-ban Forrás: AFP

Casey viszont kezdettől sokkal inkább a független filmes vonalat viszi, igaz, kivételként játszott az Ocean's-filmekben is mint a szélhámos mormon ikrek egyike. Az első filmszerepét Gus Van Santtől kapta a Majd megdöglik érté-ben, amelyben Joaquin Phoenixszel együtt szerepelt, akivel azóta is jó barátok, sőt, rokonok, mert Casey 2006-ban feleségül vette Joaquin húgát, Summert. 2010-ben pedig együtt csinálták az I'm Still Here című áldokumentumfilmet Joaquin állítólagos széteséséről és rapkarrierjének beindításáról.

Ben Affleck és Casey Affleck a Hideg nyomon forgatásán Forrás: AFP

Casey olyan jó kis filmekben is játszott, mint a Gerry és a Facér Jimmy, de igazán 2007-ben lett csak ismert, amikor a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford-ban Brad Pitt életére tört (ezért Oscarra is jelölték), illetve eljátszotta a főszerepet Ben első rendezésében, a Hideg nyomon című kiváló thrillerben. Amikor a film kapcsán együtt adtak interjút Bennel, és megkérték Casey-t, hogy idézze fel egy kellemes közös gyerekkori élményüket, csak az jutott eszébe, hogy egyszer, amikor kosaraztak, Ben egy ládát tett a palánk alá, amire ő felugrott, lecsúszott róla, és eltörte a karját.

Azóta Casey meglepett minket a The Killer Inside Me-vel, amelyben überbrutális pszichopata gyilkos volt, játszott a hangulatos Ain't Them Bodies Saints-ben Rooney Marával, jövőre pedig Christopher Nolan Interstellar-jában látjuk majd. Bennel egyelőre nem terveznek újabb közös projektet.

* * *

Mary-Kate Olsen (27), Ashley Olsen (27) és Elizabeth Olsen (24)

Ashley, Mary-Kate és Elizabeth Olsen Forrás: AFP

Az Olsen ikrek csecsemőkoruktól a show-bizniszben vannak: kilenc hónaposan debütáltak a Bír-lak (Full House) című tévésorozatban Michelle Tannerként. Praktikus volt, hogy ketten vannak, mivel a szakszervezeti szabályok szerint gyerekek csak korlátozott ideig dolgozhatnak naponta, így jól jött, hogy az ikrek váltani tudták egymást a forgatáson. A sorozat gyártói sokáig titkolták is, hogy ketten játsszák Michelle szerepét, és az ikreket egy személyként, Mary-Kate Ashley Olsenként tüntették fel a stáblistán. Mary-Kate és Ashley egyébként nem is egypetéjű ikrek, de bőven eléggé hasonlítottak egymásra ahhoz, hogy ne legyen feltűnő a dolog.

Ashley és Mary-Kate Olsen a New York-i bújócska című filmben Forrás: AFP

A Bír-lak '95-ig futott, de a lányok már közben elkezdtek saját tévé-, majd mozifilmjeikben (Vadnyugati galiba, Kettőn áll a vásár stb.) szerepelni, és óriási rajongótáborra tettek szert a kislányok körében. Saját céget alapítottak, amely a filmjeiket gyártotta, és egész Olsen-birodalom épült ki mindenféle merchandise-szal, parfümmárkával, majd később ruhakollekciókkal. Az ikrek utolsó közös filmje a 2004-es New York-i bújócska volt, onnantól Ashley teljesen felhagyott a színészkedéssel, és Mary-Kate is csak ritkán bukkan fel filmekben, mindketten inkább a divattervezésre fókuszálnak.

Elizabeth Olsen és Sarah Paulson a Martha Marcy May Marlene-ben Forrás: AFP

Elizabeth is már kiskorától színésznő akart lenni, és időnként fel is bukkant a nővérei filmjeiben, de az volt a szerencséje, hogy látta, mennyire rányomta a bélyegét nővérei életére a média és a paparazzók folyamatos zaklatása, és ez visszatartotta attól, hogy túl korán erre a pályára lépjen. Különösen az rázta meg, hogy 2004-ben a sajtó tele volt Mary-Kate evészavarával, és akkor majdnem úgy döntött, hogy inkább más szakmát választ. Így végül csak felnőttként állt a kamera elé, és a 2011-es Martha Marcy May Marlene-ben rögtön kiforrott színésznőként mutatkozott be.

Játszott többek közt Josh Radnorral az Így jártam én-ben, Robert De Niróval és Sigourney Weaverrel A gyilkos médium-ban, és az idei, beatköltőkről szóló Öld meg kedveseid-ben. Magyarországon forgatta az Émile Zola Thérese Raquin című regényén alapuló, jövőre mozikba kerülő In Secret-et, és benne lesz az Oldboy-remake-ben is. De akkor fogja majd az egész világ megismerni, amikor bemutatják a Bosszúállók folytatását, amelyben a Skarlát Boszorkányt alakítja.

* * *

Chris Hemsworth (30) és Liam Hemsworth (23)

Liam és Chris Hemsworth Forrás: AFP

Az ausztrál Chris és Liam is tévés színészként lett ismert először: Chris 2004 és 2007 közt állandó szereplője volt az Otthonunk (Home and Away) című sorozatnak, Liam pedig 2007–2008-ban játszott a Szomszédok-ban. Bár Chris több mint hat évvel idősebb öccsénél, nem nagy különbséggel jöttek el Ausztráliából, és hollywoodi karrierjük is majdnem egyszerre indult.

Chris Hemsworth és Anthony Hopkins a Thor: Sötét világ-ban Forrás: AFP

Chris felbukkant a Star Trek-ben mint Kirk kapitány apja, majd a gyorsan elfeledett, 2010-es Cash című thrillerben már az egyik főszerepet játszotta. Aztán 2011-ben jött a berobbanás a Thor-ral, ami feltehetően még pár évig elfoglaltságot és megélhetést biztosít majd a színésznek, mert Marvel-szokás szerint hat filmre szerződtették le, amiből még csak három készült el. Két képregényfilm közt szerencsére jut ideje másra is: idén James Huntot játszotta a Hajsza a győzelemért-ben, jövőre pedig Michael Mann Cyber című thrillerjében látjuk.

Liam Hemsworth és Jennifer Lawrence Az éhezők viadala: Futótűz-ben Forrás: AFP

Amikor a Bosszúállók premierjekor interjút készítettünk Chrisszel, azt állította, hogy szakmai ügyekben nem osztogat tanácsokat az öccsének, és nem is rivalizálnak, "csak lényegtelen dolgokban, mint a krikett, a foci vagy a szörfözés".

Liam romantikus szépfiúként mutatkozott be Hollywoodban Miley Cyrus oldalán a 2010-es Az utolsó dal-ban, aztán megkapta Gale Hawthorne-nak, Katniss barátjának a szerepét Az éhezők viadalá-ban, ami négyfilmes elfoglaltságot jelent. Tavaly játszott az Expendables 2-ben is, idén pedig a Paranoia című, teljesen visszhangtalan thrillerben. A két testvér most együtt tarolja végig a mozikat, Chris a Thor: Sötét világ-ban, Liam pedig a Futótűz-ben. Egyébként a családjukban van még egy színész: '81-es születésű bátyjuk, Luke, de ő eddig csak kisebb tévés szerepekben volt látható.

* * *

Andrew Wilson (49), Owen Wilson (44) és Luke Wilson (42)

Andrew, Luke és Owen Wilson Forrás: AFP

A Wilson fivérek talán az anyukájuktól örökölték művészi hajlamukat: Laura Wilson fotós, aki többek közt a fiai karrierjének fordulópontjait is megörökíti a képein. Lényegében mindhármuk pályája a '96-os Petárdá-val, Wes Anderson első nagyjátékfilmjével indult, amit Owen együtt írt a rendezővel, aki jó barátja. A dilis rablós filmben mindhárman szerepeltek, és Andrew produceri titulust is kapott.

Aztán az ő karrierje alakult a legkevésbé fényesen: folyamatosan játszik ugyan, de általában csak kis szerepei vagy cameói vannak a haverjai filmjeiben (például Charlie angyalai, Zoolander, Hajrá, Bliss!), főszerepet csak olyasmiben kapott, amit senki se látott (Kosár, életre-halálra!). Ellenben 2005-ben megrendezte Luke-kal együtt A Wendell Baker balhé című komédiát, amelyben természetesen a két öccse játszik.

Luke Wilson a Wendell Baker balhé-ban Forrás: AFP

Nyilván Owent kell a legkevésbé bemutatni, akit olyan mainstream vígjátékok főszereplőjeként, mint az Én, a kém, az Ünneprontók ünnepe vagy a Marley meg én, még azok is ismernek, akik sosem hallottak Wes Andersonról. Persze mi azt szeretjük a legjobban, amikor a barátjával bolondozik: az Okostojás-t és a Tenenbaum, a háziátkot is együtt írták, és Owen majdnem mindegyik Anderson-filmben szerepelt is. A tavalyi Holdfény királyság volt az első, amelyben Owen semmilyen minőségben nem működött közre, az újságírók rögtön el is kezdték faggatni a rendezőt, hogy összevesztek-e. Azóta bebizonyosodott, hogy Anderson nem kamuzott, amikor azt mondta, hogy továbbra is nagyon jóban vannak: jövő évi The Grand Budapest Hotel-jében ismét játszik Owen is.

Owen Wilson a Tenenbaum, a háziátok-ban Forrás: AFP

Luke nem lett akkora sztár, mint Owen, de azért nem állt meg ott a karrierje, hogy be-beugrik Anderson filmjeibe: A hülyék paradicsomá-ban és az alulértékelt A szuper exnőm-ben is főszereplő volt (utóbbiban Uma Thurman hajított be egy cápát a csaja nappalijába), nem beszélve Antal Nimród Elhagyott szoba című thrillerjéről, amelyben Kate Beckinsale-lel menekült a rosszfiúk elől. És ha nem is mindig első vonalbeli filmekben, de folyamatosan dolgozik.

* * *

James Franco (35) és Dave Franco (28)

James és Dave Franco Forrás: AFP

A Franco testvérek a kaliforniai Palo Altóban születtek, és már a családi hátterük predesztinálta őket a művészlétre: anyjuk író és alkalmi színésznő, egyik nagyanyjuk szintén író, a másiknak pedig kiállítóterme van. A színészkedés eleinte csak Jamest érdekelte, Dave saját bevallása szerint túl szégyenlős volt ahhoz, hogy ezzel próbálkozzon, és csak James menedzserének nógatására vágott bele. Ugyanakkor, mint az alábbi, 2010-es beszélgetésből kiderül, James kicsit másképp emlékszik a kamaszkorukra, szerinte ő volt mindig is a magának való figura, Dave pedig a népszerű, akinek rengeteg barátja volt.

A mindenhez értő, vagy legalábbis mindennel foglalkozó, James pályájáról már többször írtunk, úgyhogy most nem megyünk rajta végig részletesen a Freaks and Geeks-től kezdve a Pókember-en keresztül az Itt a végé-ig. Ami viszont Dave-et illeti, néhány epizódszerep (Superbad, After Sex) után a Dokik című sorozat volt az ugródeszkája, amelynek az utolsó évadjában egy nagyarcú orvostanhallgatót játszott. A Frászkariká-ban és a 21 Jump Street-ben már fontosabb mellékszerepet kapott, az idei, nagy sikerű Szemfényvesztők-ben pedig a négyszemélyes bűvészcsapat egyik tagja lett.

Dave Franco, Isla Fisher, Jesse Eisenberg és Woody Harrelson a Szemfényvesztők-ben Forrás: AFP

Természetesen James is rendszeresen beszervezi Dave-et a projektjeibe, 2011-es, The Broken Tower című rendezésében például a figurája fiatalabb változatát játszatta el vele, a Funny or Die Acting with James Franco című videosorozatában pedig Dave volt a peches modell, akin James demonstrálta a színészmesterség fortélyait. A fenti interjúból viszont az is kiderül, hogy James nem sok időt szentel Dave karrierje követésének, amikor az őt épp nem érinti: kénytelen bevallani, hogy egyetlen Dokik-epizódot sem látott az öccsével.

Dave Franco pózol a Dokik című sorozathoz Forrás: AFP

A jópofa beszélgetésből meg lehet tudni még azt is, hogy ellentétben Jamesszel, aki köztudottan szinte soha nem alszik, mert időpazarlásnak tartja, Dave imád lustálkodni, kiderül, hogy Catherine Hardwicke készített Dave-vel is tesztfelvételt az Alkonyat-hoz Edward Cullen szerepére, de Dave örül, hogy nem kapta meg, mert nem akar annyira híres lenni, hogy rajongók zaklassák, és még arról is szó esik, hogy amikor James és az anyjuk, Betsy együtt szerepeltek a General Hospital című sorozatban, az mindkettőjüknek nagyon furcsa élmény volt.

Jamest hamarosan a Sylvester Stallone által írt, Harcban élve című akcióthrillerben láthatjuk, de persze felsorolhatatlanul sok projektje alakul éppen, Dave pedig legközelebb a Rossz szomszédság című vígjátékban bukkan fel James régi haverja, Seth Rogen társaságában.

* * *

Kate Mara (30) és Rooney Mara (28)

Rooney és Kate Mara Forrás: AFP

Rooney és Kate egy kicsit akkor is híresek lennének, ha semmi érdemlegest nem csinálnának, mert ismert (és persze vagyonos) amerikaifocis dinasztiába születtek: apai dédapjuk a New York Giants alapítója volt, és a csapat azóta is részben a család tulajdonában áll, anyai dédapjuk, Art Rooney pedig a Pittsburgh Steelerst alapította. Kate ki is akadt, amikor a 24 forgatása miatt ki kellett hagynia a Steelers 2006-os Super Bowl-meccsét, és utána állítólag beleíratta a szerződéseibe, hogy ha a Giants vagy a Steelers játszik, akkor el kell engedni őt a forgatásról.

Kate Mara a House of Cards-ban Forrás: AFP

Kate azt állítja, iskolás korában rettenetesen szégyenlős volt, de ennek némiképp ellentmond, hogy már egészen kis korában színdarabokban lépett fel. Tizenéves korában kapta első tévés szerepeit, jelentősebb filmszerepe viszont sokáig nem volt. A Brokeback Mountain-ban Heath Ledger figurájának a lányaként tűnt fel, a Több mint sport című focis filmben (bevallottan családi háttere is közrejátszott abban, hogy ő kapta a szerepet) pedig már övé lett a női főszerep. Az első igazán nagy dobás végül mégis a tévében jött: az idén februárban bemutatott House of Cards című Netflix-sorozatban egy okos és ambiciózus újságírót játszik, aki komplikált viszonyba kerül a befolyásos politikust alakító Kevin Spacey-vel. Jövőre folytatódik a House of Cards, és Kate Johnny Depp partnere is lesz a Transcendence című sci-fi thrillerben.

Rooney Mara és Daniel Craig A tetovált lány-ban Forrás: AFP

Rooney-nak gyorsabban jött a siker: pár tévés beugrás és a 2009-es Lázongó ifjúság egy kisebb szerepe után 2010-ben egy csapásra minden megváltozott: tavasszal bemutatták a Rémálom az Elm utcában-t, ősszel pedig David Fincher Social Network-jét, amelyben Erica Albrightot, a Mark Zuckerberget lapátra tevő lányt játszotta. Egy évvel később már A tetovált lány Lisbeth Salandereként brillírozott megint Finchernél, aztán az idén jött az Ain't Them Bodies Saints című Bonnie és Clyde-történet Casey Affleckkel, Steven Soderbergh Mellékhatások-ja (a világ legviccesebb interjúját Soderbergh készítette Rooney-val) és Spike Jonze Her című szerelmesfilmje, amelynek magyar forgalmazásáról sajnos egyelőre nincs hír. Ha minden jól megy, jövőre Stephen Daldry (Trash), Terrence Malick és Todd Haynes (Carol) új filmjében is látjuk. Kate azt mondja, szívesen játszana valamiben a húgával együtt, de erre egyelőre nem került sor.

* * *

Maggie Gyllenhaal (36) és Jake Gyllenhaal (32)

Maggie és Jake Gyllenhaal Forrás: AFP

A Gyllenhaal testvérek is azok közé tartoznak, akik beleszülettek a filmiparba: apjuk Stephen Gyllenhaal rendező és költő, anyjuk Naomi Foner forgatókönyvíró (neki egyébként idén mutatták be az első saját, Very Good Girls című filmjét, amelyben Elizabeth Olsent és Dakota Fanninget rendezte). De Jake állítólag nem a szülei miatt kapott kedvet a színészkedéshez, hanem akkor, amikor iskolai színdarabokban fellépő nővérét, Maggie-t nézte kiskorában. Mindenesetre első filmszerepeiket mindketten az apjuk filmjeiben játszották.

Maggie Gyllenhaal A titkárnő-ben Forrás: AFP

Mindketten független filmmel robbantak be: Jake a 2001-es Donnie Darkó-val (Maggie a nővérét alakította a filmben), Maggie pedig a 2002-es, zseniális A titkárnő-vel, amelyben James Spaderrel bonyolódott szadomazó szerelmi viszonyba. Tagadhatatlanul Jake-ből lett nagyobb sztár, de azért az emlékezetes független filmes szerepek (például Sherrybaby, Őrült szív) mellett Maggie is felbukkant pár nagy stúdiófilmben is, köztük A sötét lovag-ban mint Rachel Dawes, Batman és Harvey Dent szerelme, valamint az idei Az elnök végveszélyben-ben mint az amerikai elnök biztonsági csapatának oszlopos tagja, aki a film egyik legfergetegesebb dumáját süthette el, miszerint "a koffein és a hazaszeretet" tartja ébren. Jövőre Maggie Michael Fassbenderrel játszik a Frank című komédiában.

Jake Gyllenhaal és Heath Ledger a Brokeback Mountain-ban Forrás: AFP

Oscar-jelölések tekintetében egyelőre kvittek: Jake-et a Brokeback Mountain-ért jelölték 2006-ban, Maggie-t pedig az Őrült szív-ért 2010-ben. Jake játszott olyan nagy produkciókban, mint a Holnapután és a Perzsia hercege, de nem ezek miatt fogunk rá emlékezni, hanem az olyan remek karaktereiről, mint amilyet a Zodiákus-ban, a Bőrnyakúak-ban, Az utolsó műszak-ban vagy legutóbb a Fogságban című erős thrillerben formált meg. A nővéréhez fűződő kapcsolatáról azt mondja: "Mi vagyunk egymás legkeményebb kritikusai, ugyanakkor azt hiszem, mindenki másnál jobban is szeretjük egymás munkáját."

* * *

Dakota Fanning (19) és Elle Fanning (15)

Dakota és Elle Fanning Forrás: AFP

Egy ideig azon csodálkoztunk folyamatosan, hogy mennyire megnőttek a Fanning lányok, mostanában pedig már az tűnik furcsának, hogy még mindig csak tizenévesek, pedig mindketten több mint tíz éve a pályán vannak. Dakota 2000-ben debütált a Vészhelyzet egyik epizódjában, a következő évben pedig már az amerikai színészi kamara díjának legfiatalabb jelöltje lett a Nevem Sam-mel, amelyben a szellemileg visszamaradott Sean Penn lányát játszotta.

Dakota Fanning a The Runaways című filmben Forrás: AFP

Aztán sorban olyan sztárokkal dolgozott, mint Denzel Washington (A tűzben edzett férfi), Robert De Niro (Bújócska) és Tom Cruise (Világok harca), majd 2009-ben bekerült az Alkonyat-franchise-ba Jane-nek, a Volturi klán egyik különleges képességekkel rendelkező tagjának szerepében. Ezután már felnőttesebb szerepek jöttek: a The Runaways-ben Cherie Curie-t játszotta, a Most jó-ban pedig leukémiás lány, aki szeretné elveszíteni a szüzességét, mielőtt meghal. Jövőre három filmje is kijön, köztük a viktoriánus szerelmi háromszöget elmesélő Effie Gray, amit Emma Thomspon írt. A legfrissebb hírek szerint pedig hamarosan a Miss Bala rendezőjével, Gerardo Naranjóval dolgozik egy zenés road movie-n.

Elle a nővére révén egészen pici korában csöppent bele a színészkedésbe: még hároméves sem volt, amikor Dakota fiatalabb verziójaként felbukkant a Nevem Sam-ben és a Harmadik típusú emberrablások (Taken) című minisorozatban. Hamar olyan foglalkoztatott gyerekszínész lett (A titkos ajtó, Bábel, Deja vu), hogy az első néhány évben nem is járt iskolába, hanem a nagymamája tanította otthon. 2007 nyarán Magyarországon forgatta Koncsalovszkij 90 milliós Diótörő-jét, ami csak 2010/11-ben került mozikba, és jókorát bukott.

Elle Fanning a Super 8-ban Forrás: AFP

De legalább vicces volt, hogy az időközben Sofia Coppola Made in Hollywood-jában már langaléta kamaszlányként szereplő Elle hirtelen visszafiatalodott a vásznon. Elmesélte, hogy ez a film volt számára a fordulópont: "Onnantól kezdtek felismerni az emberek, és megállítani az utcán, hogy 'te vagy Elle Fanning?', addig mindig azzal állítottak meg, hogy én vagyok-e Dakota Fanning". J. J. Abrams Super 8-ában különösen bájos volt, jövőre pedig Csipkerózsikaként Angelina Jolie-val néz farkasszemet a Demona című, goth beütésű mesefilmben.