A német E.ON a PowerGen megvásárlását tervezi

Vágólapra másolva!
Az E.ON német szolgáltató tárgylásokat folytat a brit PowerGen áramszolgáltatóval a cég tervezett felvásárlásáról. A PowerGen piaci értéke közel 5, 9 milliárd dollár. Még nem tudni, a tárgylások eredményesen zárulnak- e. A német cég részéről mindenesetre egyelőre cáfolták a hírt. A Powergen részvényeinek árfolyama a keddi napon mintegy 3 százalékot esett. Mindkét vállalatnak vannak magyarországi érdekeltségei is.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb német szolgáltató, az E.ON részvénytársaság szerdán megerősítette, hogy előzetes tárgyalásokat folytat a brit PowerGen Plc áramszolgáltatóval. Korábbi piaci hírek szerint az E.ON a PowerGen felvásárlását fontolgatja. A tranzakció értéke elérheti az 5, 9 milliárd dollárt.Az E.ON szerdai közleménye szerint még nem tudni, vajon elvezetnek-e a tárgyalások a cégegyesítéshez.

A PowerGen esetleges felvásárlásával az E.ON jelentős piaci részesedést szerezhet az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban is. A PowerGen mintegy 3 millió előfizetővel rendelkezik a szigetországban. A PowerGen egyébként tavaly mintegy 5, 4 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, a kentucky székhelyű LG&E Energy Corporation megvásárlásával.

A PowerGen részvények árfolyama a keddi napon 0, 3 százalékkal esett. Otto Majewski, az E.ON energia osztályának helyettes vezetője cáfolta a PowerGen felvásárlásáról szóló híreket, ennek hatására a brit cég papírjainak árfolyama további három százalékkal esett. Az E.ON papírjai 0, 8 százalékkal értek többet hétfői értékünél. A német szolgáltató eladásaiból - az E.ON 11,4 milliárd euróért eladta a Viag Interkom 45 százalékát a British Telecomnak - mintegy 20 milliárd eurós bevételt várnak, így nem okozna nehézségeket a PowerGen felvásárlás finanszírozása.

A PowerGen piaci értéke mintegy 5, 9 milliárd dollár, ami 6,12 milliárd eurónak felel meg. A brit kormány karácsony előtt közölte, hogy a PowerGen kérésére feladja aranyrészvényét a cégben, amellyel joga volt megvétózni a 15 százaléknál nagyobb egyedi külső részesedésszerzést. Az aranyrészvény a PowerGen 1991-es privatizálása után maradt állami tulajdonban. A csökkenő energiaárak hatására 16 százalékkal - mintegy 203 millió fontra - csökkent a PowerGen nyeresége a tavalyi év első felében és további csökkenés várható a második félévben is.

A német szolgáltató piaci értéke 46,02 milliárd euró körül van. Az E.ON tavaly jött létre a két nagy német vegyes szolgáltató, a Veba és a Viag egyesüléséből. Kritikus tömegét kihasználva az új cég túl akar nőni a német piacon, mert ott a fő üzletág az áramtermelés és -szolgáltatás profitját behatárolja az 1998-ban kezdett piaci liberalizálás. Az E.ON a múlt héten 29,4 százalékra emelte részesedését a svéd Sydkraft szolgáltatóban, a részvények további 15,7 százalékára pedig opcióval rendelkezik. A német piacon erős versenytárs RWE AG tavaly a brit Thames Water vízszolgáltatót vásárolta fel 4,3 milliárd fontért.

Magyarországon egyébként mindkét vállalatnak vannak érdekeltségei. A PowerGen 260 millió dollárt fektetett be az októberben felavatott Csepel 2 erőműbe, míg az E.ON többek között az ÉDÁSZ-ban, a DÉDÁSZ- ban és a Közép-Dunántúli Gázszolgáltatóban rendelkezik részesedéssel. A német szolgáltató építi meg Magyarország első - 600 megawatt teljesítményű - szélerőművét is, Kulcs községben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

E.ON

PowerGen

Korábban:

E.ON-PowerGen egyesülés?
( 2001 január 8.)