<P>Parlament előtt az elektronikus aláírásról szóló törvény</P>

Vágólapra másolva!
Részletes vitára bocsátotta az Országgyűlés az elektronikus aláírásról szóló törvény tervezetét. Mivel az információs társadalom velejárója az elektronikus üzenetküldés tömeges elterjedése, komoly igény van az elektronikus úton történő hiteles nyilatkozattételre, és az adattovábbítás jogi kereteinek megteremtésére az üzleti életben és a közigazgatásban is.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslat megteremti az elektronikus formában keletkezett iratok és a papír alapú, írásos dokumentumok közötti egyenjogúságot. Az elektronikus aláírás, elektronikus irat, vagy dokumentum elfogadását, bizonyítékként való felhasználását nem lehet kizárólag az elektronikus forma alkalmazása miatt elutasítani, illetve kétségbe vonni. Vannak azonban olyan jogterületek, jogviszonyok - családjog, öröklési jog - ahol nem lehet kizárólag elektronikus formát használni. A hagyományos, papír alapú dokumentumok a jogviszonyok jellegéből következően ilyenkor nem mellőzhetők.

A javaslat több fokozatát teremti meg az elektronikus formában készült dokumentumoknak és az elektronikus aláírásnak. Az úgynevezett fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott irat írásbeli iratnak, okiratnak tekinthető. Ahol tehát jogszabály írásbeli alakot kíván meg, az írásbeliség követelménye fokozott biztonságú elektronikus aláírású elektronikus okirattal is teljesíthető. Magasabb szintet képez a minősített elektronikus aláírás szintje. Az ilyen aláírással ellátott elektronikus okirat ugyanis teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül.

A Parlament előtt lévő törvényjavaslat részletesen foglalkozik az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások szabályaival, a szolgáltatókkal szemben támasztott követelményekkel, valamint a hatósági ellenőrzés kérdésével is. Az elektronikus aláírás és az elektronikus kereskedelem jogi problémáival májustól új rovatban foglalkozunk.

Váci Tímea

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Alacsonyabb árakat hozhat az egységes hírközlési törvény
(2001. március 7.)