Rekord mértékben emelkedtek a német termelői árak

Vágólapra másolva!
Januárban átlagosan 1,3 százalékkal nőttek a termelői árak decemberhez képest, és 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban - közölték a német szövetségi statisztikai hivatalban hétfőn. Az eredmény lényegesen meghaladja az elemzők várakozásait.
Vágólapra másolva!

A magas olajárak miatt a termelői árak havi emelkedése 1982. január óta a legnagyobb volt, a tizenkét havi emelkedés pedig 2001. szeptember óta nem volt ilyen meredek. Elemzők 0,5 százalékos havi és 0,8 százalékos tizenkét havi emelkedést valószínűsítettek januárra.

Decemberben átlagosan 0,9 százalékos, novemberben 0,4 százalékos, októberben 0,3 százalékos, szeptemberben 0,2 százalékos volt a termelői árak havi emelkedése.

Az energiaárak nélkül számított termelői árak januárban csak 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint decemberben. A termelői árak emelkedése jelenleg rosszat tesz a német vállalatoknak - a haszonrés rovására megy -, mert árérvényesítő képességük a gyenge konjunktúra miatt továbbra is alacsony: a fogyasztóiár-infláció Németországban 1,1 százalékos tizenkét hónapra számítva, az egyik legalacsonyabb az euróövezetben.