Esnek az európai indexek, drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Veszteséggel nyitottak az európai irányadó tőzsdeindexek a hétfői nyitáskor, és délelőtt is jóval a pénteki záró alatt maradtak, miután a szövetséges csapatok ellenállásba ütköztek Dél-Irakban, ezáltal lassult előrenyomulásuk Bagdad felé - írja a Bloomberg hírügynökség. Az olaj ára drágult.
Vágólapra másolva!

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 23,8 pontos veszteséggel nyitott hétfőn, és rövidesen 29,3 pont volt a vesztesége. Nyitás után fél órával 74,0 ponttal maradt el a pénteki záróértékétől, majd néhány perc után 68,3 pont volt a vesztesége.

A frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 2,44 pontos veszteséggel indult hétfőn, míg nyitás fél órával 100,45 ponttal maradt el a pénteki záróértékétől, majd rövid idő múlva 79,95 pontra csökkent a vesztesége. Pénteken 110,21 pontos nyereséggel 2715,06 ponton zárt az irányadó mutató.

A Budapesti Értéktőzsde részvnyindexe, a BUX 66,62 pontos csökkenéssel, 7516,86 ponton nyitott hétfőn, ami a pénteki záró értékhez képest 0,88 százalékos gyengülés.

Hétfő reggel drágult a kőolaj a szabadpiacon, a múlt heti, 30 százalékos áresés ellensúlyozásaként. Növelte az árat, hogy a várt, gyors amerikai győzelem egyelőre nem látszik Irakban, és Bush elnök is erre figyelmeztetett a hét végén.

Ugyancsak emelte az árat, hogy az OPEC-tag Nigériában törzsi villongások miatt a szokásos olajmennyiségnek csak a 29 százalékát termelték. Az OPEC elnöke ugyan megerősítette, hogy bőven van olaj a piacon, de ez egyelőre nem csökkentette a piac idegességét.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hétfőn fél tízkor hordónként 24,95 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén májusi szállításra, 60 centtel drágább a pénteki záróhoz képest.

Közép-európai idő szerint fél tízkor az amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi határidőre hordónként 27,53 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében, 62 centtel drágább a pénteki New York-i zárónál.