Derülátó jövő évre az IMF

Vágólapra másolva!
Javulnak a világgazdasági kilátások, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese szerint. Jövőre akár 4 százalékot is elérhet a globális növekedés, mondta Eduardo Aninat.
Vágólapra másolva!

Bár a pozitív jelek az utóbbi időben sokasodnak a fellendülést illetően, a bizonytalansági tényezők nem tűntek el: az olajárak csökkentek, de Egyesült Államokban például továbbra is igen magas a költségvetési deficit - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Bulgária IMF-hitel nélkül folytatja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030602bulgaria.html

Aninat sürgette az amerikai és európai jegybankokat, hogy folytassanak alkalmazkodó politikát, amíg a világgazdasági fellendülés biztossá nem válik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) eddig értékes szerepet játszott a hazai kereslet fenntartásában, de nem hagyhatók figyelmen kívül azok a veszélyek, amelyeket a növekvő amerikai költségvetési és kereskedelmi hiány jelent, mondta Aninat.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága kedd-szerdai ülésén hoz ismét kamatdöntést. Elemzők szinte biztosra veszik a negyed százalékpontos kamatcsökkentést, de a fél százalékpontot sem tartják kizártnak. Jelenleg 1,25 százalék az irányadó amerikai kamat, ami negyven éves mélypontnak felel meg.

Aninat szerint az európai Központi Banknak (EKB), amely június 5-én fél százalékponttal 2,0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, ugyancsak fenn kell tartania alkalmazkodó pénzügyi politikáját. Az euróövezet továbbra is a tartós gazdasági gyengeségbe merül, mondta az IMF szakembere. A vállalati szféra és a tőkepiacok törékenysége néhány országban, bizonyos deflációs nyomások megléte, és a világgazdasági növekedés kockázatai mind érvek az alkalmazkodó pénzügyi álláspont fenntartására, amíg a szélesebb alapú fellendülés nyilvánvalóvá válik.