Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Csökkentek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak májusban 0,5 százalékkal mérséklődtek az előző évhez képest, és 0,6 százalékkal maradtak el az idén áprilisitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipari termelői árak 0,5 százalékos esése a belföldi értékesítési árak 2,7 százalékos növekedésének, és az exportértékesítési árak 3,1 százalékos csökkenésének az eredménye.
Vágólapra másolva!

Az ipar termelői árai áprilisban 0,7 százalékkal csökkentek egy hónap alatt, és 0,1 százalékkal nőttek a tavaly áprilisihoz képest.

2003 májusában az ipari termelői árak az áprilisihoz hasonlóan tovább mérséklődtek, az előző havinál 0,6 százalékkal alacsonyabb szinten alakultak ki. Ezen belül a belföldi értékesítésben 0,5 százalékos, a forintban mért exportértékesben 0,6 százalékos árcsökkenést mért a statisztikai hivatal.

A belföldi értékesítés májusi árszintjét a feldolgozóipari ágazatok átlagosan 0,8 százalékos árcsökkenése, valamint a villamosenergia, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban mért 0,6 százalékos emelkedés határozta meg.

A feldolgozóipari ágazatok május havi árváltozása 0,7 százalékos áremelkedés és 7,6 százalékos árcsökkenés között alakult. A feldolgozóiparon belül meghatározó élelmiszer-ipari árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban annak ellenére is, hogy néhány területen 1-3 százalék közötti árnövekedés következett be (pl. növényi olaj gyártása; kenyér, friss tésztaféle gyártása; tartósított lisztesáru gyártása). Ezeket a növekedéseket azonban a főként eső élelmiszer-ipari ármozgások lefelé korrigálták. Legerőteljesebben a húsfeldolgozásban csökkentek az árak.

A vegyipari ágazatokat hektikus ármozgások jellemezték. Míg a kőolaj-feldolgozásban 7,6 százalékkal lettek kisebbek az árak, a vegyi anyagok és termékek árszintje átlagosan 0,5 százalékkal nőtt, a gumi- és műanyag termékek árai pedig gyakorlatilag tartottak voltak. Összességében a vegyipari árak 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban.

KSHhttp://www.ksh.hu

A forintban mért exportértékesíti árak májusban az előző hónaphoz képest mérsékeltebb ütemben, 0,6 százalékkal csökkentek. Az átlagosnál nagyobb mértékű volt az áresés a vegyipari ágazatokban (4,1 százalék), elsősorban a kőolaj-feldolgozás termékeinél (10,5 százalék). A múlt havi közel 2 százalékos árcsökkenéssel szemben az élelmiszer-ipari termékek árai májusban gyakorlatilag nem változtak. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari ágazatok árai mindössze 0,2 százalékkal maradtak el az áprilisitól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről