Csökkent a hazai szállodák forgalma

Vágólapra másolva!
Az év első felében a három-ötcsillagos szállodák átlagosan 49 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A szobák értékesítéséből származó bruttó árbevétel 6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal maradt el az előző év első felében regisztrált értéktől - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az év első felében a szállodák átlagosan 49 százalékos szobafoglaltsággal működtek, ami alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot (55 százalék) a vidéki, négy-ötcsillagos hotelek érték el az év első hat hónapjában. A fővárosban jellemző volt, hogy a szobakapacitás-kihasználtság májusi javulása után júniusban visszaesés következett be.

A januártól júniusig tartó időszakban egy kiadott szoba bruttó átlagára 13 200 forint volt. Júniusban minden vizsgált szállodakategóriában magasabb átlagárat érvényesítettek, mint az előző hónapban.

Egy kiadható szobára az első félévben átlagosan 6500 forint bruttó árbevétel jutott. Az év eleje óta hónapról hónapra tapasztalható emelkedés júniusban tovább folytatódott, és a mutató átlagos értéke a hatodik hónapra elérte a 8900 forintot. Ez a budapesti ötcsillagos szállodák esetében 21 ezer forint volt, ami júniusi átlagárfolyamon 80 eurónak felelt meg.

A szobák értékesítéséből származó bruttó árbevétel folyó áron átlagosan 6 százalékkal maradt el az előző év első félévétől. Az árbevétel visszaesése a fővárosra, azon belül leginkább a legmagasabb kategóriát képviselő szállodákra volt jellemző. A vidéken üzemelő hotelekben 5-25 százalékos növekedést tapasztaltak az első hat hónapban.

Az év első felében az adatgyűjtésbe bevont szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma 3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A csökkenést az okozta, hogy Budapesten - ahol a vendégéjszakák közel felét töltötték - 4-11 százalékkal visszaesett a forgalom. Ezt a vidéken jelentkező 2-4 százalékos emelkedés nem volt képes ellensúlyozni - derül ki a KSH közleményéből.