Tovább nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
Idén júniusban a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékkal nőtt, az első hat hónapban pedig megközelítőleg azonos volt az előző év ugyanezen időszakában mérttel. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 3,6 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 6,0 százalékkal csökkent - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az idei év januártól júniusig tartó időszak a gabonafélék árszintje 8,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gabonafélék közül a kukorica árnövekedése 18,2 százalékos, a takarmánybúzáé 9,9, az élelmezési búzáé 1,7 százalékos volt. Az élelmezési célú burgonya ára 31,6 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék ára átlagosan 9,8 százalékkal növekedett 2003 első hat hónapjában. Az év ezen időszakában a felvásárolt zöldségfélék között a legnagyobb súllyal szereplő zöldborsó ára 8,9 százalékkal lejjebb ment, a zöldpaprika ára 28 százalékkal emelkedett. A piaci értékesítési ár a paradicsom esetében 2,8 százalékkal csökkent, a zöldpaprikánál 4,7 százalékkal nőtt.

A gyümölcsfélék ára átlagosan 5,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a meggy felvásárlási ára 134,4 százalékkal nőtt, a piaci értékesítési ár pedig nem érte el a tavalyi szintet.

A vágóállatok termelői ára 10,7 százalékkal elmaradt az előző év első hat hónapjától, ezen belül a vágósertés termelői ára 19,1 százalékkal, a vágóbaromfié 4,1 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára 19,2 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6,0 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi első félévben.

A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonalának júniusban, az előző év azonos időszakához mért 2,9 százalékos növekedésén belül a növényi termékek termelőiár-indexe 9,5 százalékkal emelkedett, az élő állatoké és állati termékeké 5,9 százalékkal csökkent - közölte a KSH.