5,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak januárban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal emelkedtek. 2003 januárjához viszonyítva a növekedés 5,4 százalékos volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,3, az exportban 3,9 százalékkal lettek magasabbak az árak - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Januárban a belföldi értékesítési árak 1,9 százalékkal nőttek. A forintban mért exportértékesítések árszintje gyakorlatilag változatlan maradt, 0,1 százalékkal nőtt. A termelői árak januári alakulása meghaladja az elmúlt 5 év átlagos 12 havi januári árindexét.

KSHhttp://www.ksh.hu

A belföldi értékesítések januári áralakulását elsősorban az átlag feletti, 2,5 százalékos árnövekedést mutató energiaágazat határozta meg. Jelentősen, 4,5 százalékkal nőttek a gázgyártás, -elosztás árai is, részben a január 1-jétől érvényesülő hatósági földgázár-változás, részben a piaci áras PB-gáz drágulása miatt. Ugyancsak hatósági árváltozás miatt az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt a gőz-, melegvízellátás árszintje is.

A feldolgozóipari ágazatokban átlagosan 1,7 százalékkal nőttek az árak. A belföldi értékesítések több mint egynegyedét adó élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban 1,9 százalékos az emelkedés.

A 12 havi árnövekedés a feldolgozóipari ágazatokban átlagosan 5 százalék volt. Átlag feletti, 9,4 százalékot mértek a vegyianyag-, termékgyártás, 6,5 százalékot az élelmiszer, ital, dohány és 5,1 százalékot a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásánál.

Az energiatermelő ágazatokat januárban átlag feletti, 3,2 százalékos árnövekedés jellemezte, a további felhasználásra kerülő anyagok árszintje 1,3 százalékkal emelkedett. A beruházási javakat 1,5 százalékkal magasabb áron értékesítették, mint decemberben. A fogyasztási cikkek ára 1,3 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

A forintban mért exportértékesítési árak havi változása a feldolgozóipari ágazatokban 3 százalékos árnövekedés és 1 százalékos árcsökkenés között szóródott. A legerőteljesebb árnövekedés a kőolaj-feldolgozást, a legnagyobb ármérséklődés az élelmiszer-kivitelt jellemezte.