Az EU védené a magas aranyárfolyamot

Vágólapra másolva!
Tizenöt európai uniós jegybank megállapodást kötött, hogy maximálják a következő öt évben értékesíthető aranykészlet mennyiségét a magas árfolyam fenntartása érdekében. Az egyezmény értelmében a központi bankok évente legfeljebb 500 tonnát adhatnak el meglévő aranytartalékaikból - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A megállapodás egy 1999-es egyezmény határidejét tolja ki 2009-ig, és az aláírók szándékai szerint az arany így továbbra is a globális pénzügyi tartalékok egyik legfontosabb eleme maradhat. A jegybankok közleménye szerint az arany mindig is a befektetők menedéke volt akkor, ha a gazdasági folyamatok kedvezőtlenre fordultak, a mostani helyzet - a dollár tartós gyengélkedése miatt - pedig kiváltképp ilyen.

A világ legnagyobb - mintegy 8135 tonnás - aranykészletével rendelkező országa, az Egyesült Államok nem írta alá az egyezményt, csakúgy, mint az 1999-es egyezményt még szignáló Egyesült Királyság, amely a következő öt évben nem tervezi aranykészletei egy részének értékesítését. Az aláírók között van ugyanakkor, egyetlen EU-n kívüli államként Svájc is, és a 15 országból hat szerepel a legnagyobb aranykészlettel rendelkező államok tízes listáján.

Az egyezményben limitként meghatározott 500 tonnás éves értékesítés 25 százalékkal haladja meg az eddigi maximumot. Az elmúlt öt évben egyébként csupán hat ország, Németország, Ausztria, Hollandia, Portugália, Svájc és az Egyesült Királyság adott el kisebb-nagyobb mennyiséget aranykészletéből - írja a BBC News Online.

A legnagyobb aranytartalékkal rendelkező államok (tonnában)

1.

Egyesült Államok

8135

2.

Németország

3440

3.

IMF

3217

4.

Franciaország

3025

5.

Olaszország

2452

6.

Svájc

1666

7.

Hollandia

801

8.

Európai Központi Bank

767

9.

Japán

765

10.

Kína

600


(Forrás: BBC News Online)