Amnesztiát terveznek a feketemunkáért

Vágólapra másolva!
Egy új törvényjavaslat szerint idén július elsejétől a színlelt szerződések mellett az illegális foglalkoztatást sem büntetnék az adóellenőrök abban az esetben, ha minden adó és járulékkötelezettségét teljesíti a munkaadó. A javaslat amnesztiát adna az illegális munkavállalóknak is - írja keddi számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Az eredeti törvényjavaslat szerint azok a munkaadók, akik június 30-ig munkaviszonnyá alakítják a színlelt vállalkozási szerződéseket, a kényszervállalkozókat pedig bejelentik a társadalombiztosításnak, mentesülnek a következmények alól, és az adóellenőrök a cég korábbi ténykedését sem vizsgálják.

A kényszervállalkozókat sem bünteti az APEH/uzletinegyed/ado/20040217akenyszervallalkozokat.html

Az új elképzelés szerint azok a munkaadók is amnesztiát kapnának, akik illegálisan foglalkoztatják dolgozóikat, de hajlandók szerződést kötni velük. Az indoklás szerint azért van szükség asz amnesztia kiszélesítésére, illetve az adó- és járuléktartozások elengedésére, hogy könnyebben felszámolható legyen a feketemunka, mivel az esetenként kiszabott büntetések nem érték el a kívánt célt.

Munkajog/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/index.htmlAz [origo] rovata

A javaslat fontos kiegészítése, hogy amennyiben az adóhivatal törli a munkáltató fizetési kötelezettségét, a foglalkoztatott személy terhére sem állapíthat meg adó- és járuléktartozást.

Szakértők szerint ugyanakkor kérdéses, hány cég él az amnesztia lehetőségével. Míg ugyanis a színlelt szerződések könnyen kiszűrhetők, addig az illegális foglalkoztatásnak nincs papíron nyoma, és rendszerint csak a munkavégzés helyszínén deríthető fel - írja a Magyar Hírlap.