Lassult az ipari termelői árak növekedési üteme

Vágólapra másolva!
Februárban az ipari termelői árak 4,5 százalékkal nőttek egy év alatt és 0,2 százalékkal csökkentek januárhoz viszonyítva. Januárban 5,4 százalékos volt a növekedés éves összehasonlításban - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Februárban az ipari termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva. Az árváltozás a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékos növekedéséből és a forintban mért exportértékesítések árszintjének közel 1 százalékos csökkenéséből alakult ki. Egy év alatt a termelőiár-növekedés 4,5 százalékos volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,1, az exportban 2,4 százalékkal növekedtek az árak.

A belföldi értékesítések februári havi növekedési üteme megegyezik a 2003-ban mért havi átlagos árnövekedések mértékével. Az áremelkedés elsősorban az energiaágazatban regisztrált 2,5 százalékos drágulásból származott. Az energia ágazatban a januárban érvénybe lépő új hatósági árak áthúzódó hatása érvényesült. A feldolgozóipari ágazatokban kismértékben, átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.

KSHhttp://www.ksh.hu

A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban a múlt havi 1,9 százalékos növekedést követően 0,4 százalékkal tovább emelkedtek az árak februárban. Az alágazatokon belül a tejfeldolgozás árszintje 1 százalékkal csökkent, a többi területen 0,1-2,8 százalék közötti árnövekedés figyelhető meg. Legkevésbé a húsfeldolgozásban, legerőteljesebben a malomiparban növekedtek az árak.

A 12 havi árnövekedés a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítésében átlagosan 4,4 százalék volt, átlag feletti emelkedést a vegyianyag-, -termékgyártásban, az élelmiszer-ágazatban, valamint a kohászati termékeket előállító fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártásában mért a statisztikai hivatal.

A forintban mért exportértékesítési árak februárban az előző hónaphoz képest a feldolgozóiparban átlagosan 0,9 százalékkal mérséklődtek, egyetlen ágazatban, a vegyi anyag, termék gyártásában volt némi árnövekedés, 0,3 százalékos. A többi ágazatot 97-100 százalékos árindexek jellemzik, legerősebben a kőolaj-feldolgozás árai csökkentek, a textília-, textiláru-termékek árai nem változtak. Az ipari termékek kivitelében meghatározó súlyú gépipari ágazatokban átlagosan 1,1 százalékkal csökkentek az árak.