A diplomások 200 ezres kezdőfizetésre számíthatnak

Vágólapra másolva!
A műszaki területen diplomázók bruttó 170-200, az informatikusok 180-230, a gazdasági frissdiplomás szakemberek 150-200 ezer forintos kezdőfizetésre számíthatnak -derült ki a Műegyetem áprilisi állásbörzéjén részt vett cégek körében végzett felmérésből. A hazai vállalatok főként állásbörzéken, illetve tanácsadó cégek segítségével keresik a fiatal tehetségeket - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!
Állás-Karrier/uzletinegyed/allas-karrier/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A felmérés szerint a pályakezdőket elsősorban a fizetések mértéke érdekli. A cégek ugyanakkor az anyagi kompenzációnál fontosabbnak tartják az új munkatársaik számára nyújtott fejlődési lehetőséget. A külföldi lehetőséget és a lakásprobléma megoldását szintén csáberőnek tartják a munkáltatók. A többi juttatást - mobiltelefon, cégautó, üdülési, sportolási lehetőségek - már kevésbé tartják fontosnak.

A megkérdezett cégek 94 százaléka tervez fejlesztést vagy beruházást az elkövetkező évben. Ez 83 százalékuknál létszámbővítéssel jár, és többségük elsősorban mérnököket szeretne felvenni. Kiemelkedő a gépész-, villamosmérnökök, illetve az informatikusok iránti kereslet.

Az előző évekhez képest nőtt a kereslet a vegyész- és az építőmérnökök iránt. Idén újdonság volt, hogy nagyon sok vállalat már a gazdasági-pénzügyi területre is a műegyetemi állásbörze keretében kereste leendő munkatársát. A felmérés szerint a cégek 81 százaléka nyújt a hallgatók számára szakmai gyakorlati, 30 százalékuk részmunkaidős foglalkoztatási lehetőséget, 33 százalékuk tanulmányi szerződést, ösztöndíjat kínál. A résztvevő cégek 74 százaléka lehetővé teszi a szakdolgozat, illetve a diplomamunka vállalatnál történő megírását.

A vállalatok csaknem fele már az állásbörzén is a tapasztalattal rendelkező fiatal diplomásokat keresi, vagyis már diákként érdemes szakmai tapasztalatot szerezniük a fiataloknak.

Az elemzés a cégek toborzási szokásait is vizsgálja. Elsősorban állásbörzéken, illetve tanácsadó cégek segítségével keresik a hazai vállalatok a frissdiplomás tehetségeket, de többen újsághirdetések és ismerősök segítségével próbálkoznak. A cégek 48 százaléka egész évben toboroz fiatal diplomásokat, 19 százalékuk pedig időszakosan. Ezen belül a túlnyomó többségük tavasszal keresi meg leendő munkatársait - írja pénteki számában a Világgazdaság.