5,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak májusban 5,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, havi szinten a növekedés 0,3 százalékos. A belföldi értékesítési árak 10,1, a forintban mért exportárak pedig 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Májusban a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékkal haladták meg az áprilisi árszintet. A forintban mért exportértékesítési árak ugyanakkor a forint májusi gyengülése ellenére átlagosan 0,3 százalékkal maradtak el az áprilisiaktól.

Vége az olcsó olaj korának/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040611olaj.htmlKSHhttp://www.ksh.hu

A belföldi értékesítés májusi áralakulását a feldolgozóipari ágazatok átlag feletti árnövekedése határozta meg. Ezen belül is a kőolaj világpiaci áremelkedésével összefüggésben kiugróan, az előző hónaphoz képest 8 százalékkal nőttek az árak a kőolajfeldolgozásban. Ugyancsak jelentős mértékű, 6 százalékos áremelkedés történt a kohászati termékeket előállító fémalapanyag- és fémfeldolgozási termékek esetében.

Az acéltermékek világpiaci árának robbanásszerű felfutásával összefüggésben, valamint az energiaigényes termelésből adódóan a szakágazati szinten mért havi árnövekedés igen magas volt a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása terén, ahol az emelkedés elérte a 13,1 százalékot. Az öntöttvas csőgyártás esetében a növekedés 11,5 százalékos, a hidegen húzott vas-, acéltermékek gyártásában 8,4 százalékos, a színesfémkohászat (alumínium- és rézgyártás), elsősorban rézgyártás terén 14,6 százalékos volt.

A többi feldolgozóipari ágazatot mérsékelt ármozgások jellemezték. Több ágazatban az árszint nem érte el az áprilisit, és 0,1-0,5 százalék közötti árcsökkenés történt például a textília, a textiláru gyártása, a fafeldolgozás, papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység területén.

Más feldolgozóipari ágazatokban mérsékelt, 0,1-0,5 százalék közötti árnövekedés volt a jellemző, így többek között az élelmiszer, ital, dohány, bőrtermék, lábbeli; gumi-, műanyag termékek, valamint a gép- és berendezés gyártás, emellett döntően a bútorgyártás területén.

Az ágazatokon belül jelentős szakágazati ármozgások voltak. Így például az élelmiszeriparban 10,6 százalékkal emelkedett a cukorgyártás szakágazat árszintje az EU-csatlakozást követő termelői minimálár érvényesítése miatt. Ezzel szemben a korábbi hónapok tartós árnövekedését követően az import letörte a malomipari termékek árszintjét, amely az előző hónaphoz képest 3,6 százalékkal csökkent.