Olcsóbb lesz az autópálya a kamionoknak

Vágólapra másolva!
Alacsonyabbak lesznek jövőre az autópálya-díjak a teherautóknak az Európai Unió előírásai miatt - írja a Népszabadság. A 12 tonnánál nehezebb járműveknek egynapos matricát kell bevezetni, amely legfeljebb kétezer forintba kerülhet majd.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió irányelvei miatt jövőre 20-30 százalékkal is olcsóbb lehet az autópálya-használat a teherautóknak - írja a Népszabadság. A direktívák szerint egynapos matricát kell bevezetni a kamionosoknak, és csökkenteni kell az ilyen járművekre kiszabott sztrádadíjakat. A 12 tonnánál nehezebb teherautóknak új egynapos díjkategóriát kell meghatározni, amely az uniós irányelv szerint nem haladhatja meg a kétezer forintot.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint emiatt át kell majd alakítani a többi járműkategória tarifáit is. Így az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) jövőre kénytelen lesz csökkenteni a 3,5 tonnás és a 7,5 tonnás teherautók 10, illetve 31 napos matricáinak árát is - írja a Népszabadság.

A csökkentés mértékéről egyelőre nincs döntés, de a javaslatok szerint ezek a matricák akár 20-30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek majd jövőre. A lap szerint ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az állam jövőre az ideivel megegyező bevételre számíthat a sztrádadíjakból, és így várhatóan a költségvetésnek kell majd kipótolnia az ÁAK költségkeretét.