Az energiaszektor szereplői között egyelőre nincs egyetértés a piac liberalizációjának időpontját és a nyitás ütemét illetően - mondta Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Míg a villamosenergia-piac részleges megnyitását a nagyfogyasztók képviselői szerint legkésőbb jövő év nyarán meg kell kezdenie a kormányzatnak, addig az erőművek és az áramszolgáltatók képviselői ennél későbbi, 2003-2005 körüli liberalizációt sürgetnek - számolt be az elnök az (IEF) által kezdeményezett hetente ülésező villamosenergia-kerekasztal tapasztalatiról. A Gazdasági Minisztérium jelenlegi álláspontja szerint a villamosenergia-ipari fokozatos liberalizációja 2001. júniusában indulhat, és első ütemben a fogyasztás 10-25 százaléka kerülne a nyitott piacra.

Ez az ütem az IEF véleménye szerint helyénvaló, hiszen ennél halasztottabb piacnyitás esetén a szabad kereskedelem esélyei nem javulnának - hangoztatta Szaniszló Mihály. Hozzátette: a piacnyitás ütemére vonatkozólag az IEF tudomása szerint 8-9 forgatókönyv is létezik, ám optimális esetben a liberalizáció befejezését 2005-ig végre kellene hajtani. Ez az időpont az Európai Unióban jelenleg készülő szabályozás irányával is megegyezik - közölte az elnök. Emlékeztetett arra is, hogy az EU-ban a piac nyitottságának aránya jelenleg 65 százalék.

Szaniszló Mihály elmondta: a villamosenergia-törvényjavaslat várhatóan szeptemberben kerül a parlament elé. A Magyar Energia Hivatal jelenleg a törvénnyel kapcsolatos szabálytervezeteket, a GM pedig a külkereskedelem szabályozását készíti elő.

(MTI)