Hétfőn hallgatják meg Medgyessyt a cementgyárak privatizációjáról

Vágólapra másolva!
Meghallgatja Medgyessy Péter volt pénzügyminisztert, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a parlament gazdasági bizottságának albizottsága hétfőn. A testület az 1988 és 1990 közötti időszak úgynevezett spontán privatizációjának döntési mechanizmusára és a magyar cementgyárak magánosítására kíváncsi.
Vágólapra másolva!

Ivanics István, az albizottságának fideszes elnöke elmondta: tájékoztatást várnak Medgyessy Pétertől a hejőcsabai cementgyár külföldi kézbe kerülésének "gyanús körülményeiről" is. A testület elnöke közölte, hogy az albizottság januári megalakulásakor merült fel, hogy meghallgassák az akkori illetékeseket. "Tisztán akarunk látni a hazai cementgyárak privatizációjának ügyében" - mondta Ivanics.

A testület előző, június 14-i ülésére meghívták Suchman Tamást, a Horn-kormány privatizációs miniszterét, aki az ülésen nem jelent meg. A volt miniszter a bizottsághoz intézett levelében közölte: privatizációs miniszterként a kilencvenes évek közepén a magyar cementgyárak privatizációs ügyletét érintő érdemi tárgyalásokban nem vett részt.

Becker László, aki Suchman beosztottjaként a cementipar privatizációjáért volt felelős az ÁVÜ-nél, illetve az 1995 elején megalakult ÁPV Rt.-nél, a bizottság előtt hasonlóan nyilatkozott. Elmondta: valóban részt vett a Hejőcsabai Cementgyárral kapcsolatos privatizációs döntés előkészítésében, ám a részletekre hat év távlatából nem tud visszaemlékezni.

Medgyessy Péter - sajtóreferensének tájékoztatása szerint - megkapta a bizottság meghívóját, és meg is jelenik a testület hétfői ülésén. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje 1988-1990 között gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes volt a Németh Miklós vezette kormányban, 1996-tól pedig a Horn-kormány pénzügyminisztere volt.

(MTI)