Bizakodnak a hazai vállalkozók

Vágólapra másolva!
Javult az elmúlt évhez képest a vállalati konjunktúrateszt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézete 1276 vállalat bevonásával végezte el vizsgálatát. Az ilyen típusú felméréseknél ez a minta már nagynak számít, ezért az eredmények is hitelesnek tekinthetők.
Vágólapra másolva!

Tavaly őszhöz képest az idén májusban végzett vállalati konjunktúrateszt indexe összességében 2,7 pontos javulást mutatott. A felmérésben 1276 cég vett részt, ami jóval kevesebb, mint a kötelező kamarai tagság megszüntetése előtti időszakban, ám még így is jelentős elemszám. A válaszok fele tíznél kevesebb munkatársat foglalkoztató cégtől érkezett. Ezek a kisvállalatok a GDP-hez 14 százalékkal járulnak hozzá. Körükben az átlagosnál is nagyobb javulást mutat ki a konjunktúrateszt. Ebben a szegmensben az átlagosnál is jelentősebb a derűlátás, a tavalyi 14,6 pontról a konjunktúraindex 24 pontra emelkedett.

A megkeresett vállalkozások üzleti és jövedelmi helyzetük, valamint kapacitásuk érzékelhető javulását várják. Reményre adott okot számukra a megrendelések növekedése is. A szakemberek megállapították, hogy a beruházások bővülése ugyan nem emelkedik számottevően, ám a foglalkoztatás növelésének szándékával együtt már erőteljesebb fejlesztésekre, bővítésekre lehet számítani. A megkérdezett cégek 19 százaléka jelezte, a korábbinál több embert kíván alkalmazni, s csupán 8,1 százalékuk gondol létszámleépítésre. Ezzel az adattal a relatív index 10,9 pontra emelkedett az előző fölméréshez képest, vagyis majdnem megkétszereződött.

A vállalatok még bíznak az infláció csökkenésében, ezért a megkérdezett vállalatoknak a korábbinál nagyobb része jelezte, árait legföljebb az infláció mértékében emeli vagy egy kicsit még el is maradva a pénzromlás mértékétől. Növekedett a nominális árait változatlannak tervező cégek aránya is. A felmérésekben még nem érzékelhetőek a májusi inflációs adatok. A cégek az export kiegyensúlyozott emelkedésére számítanak, annak ellenére, hogy az előrejelzések a következő fél évre a belföldi megrendeléseknek az exportnál nagyobb mérvű emelkedését jelzik. Az ipar rendelésállománya továbbra is magas, valamelyest követi ezt az építőipar, de az üzleti szolgáltatók, a szállítási-hírközlési vállalatok exportmegrendelései visszaestek. Az adatok azt mutatják, ha nem is a tavalyi kiemelkedő mértékben, de az ipari export az idén is emelkedik. Kedvezőtlen, hogy a kis- és nagyvállalatok helyzete és mutatói közötti rés tovább tágult.

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara